..

 

Система професійної освіти в очікуванні змін

19 лют. 2019

Під час засідання експертної ради з професійно-технічної освіти при Акредитаційні комісії, у роботі якої брав участь Радник Конфедерації роботодавців України Родіон Колишко, представники Департаменту професійно-технічної освіти МОН України поділилися окремими тенденціями та перспективами реформування системи професійно-технічної освіти.

Головним «очікуванням», безперечно, є початок реалізації проекту ЄС з підтримки реформування системи професійно-технічної освіти. Одним з головних напрямів реалізації цього проекту має стати утворення т.зв «центрів професійної досконалості» (centers of excellence). При цьому і серед експертів, і серед урядовців до сих пір немає консенсусу щодо того, яким чином і в якій спосіб ці центри мають створюватися – будуватися нові приміщення чи реконструюватися вже збудовані. Також залишається під питанням принцип утворення таких центрів – за територіальною ознакою чи за ознакою наявності відповідної потреби у спеціалістах.

Також представники МОН зазначили, що на 2019 рік Урядом заплановано 50 млн. гривень на оновлення матеріально-технічної бази ПТНЗ. Серед сфер, в яких будуть вкладати кошти на оновлення матеріально-технічної бази – деревообробка, монтаж фасадів, слюсарна справа.

Уряд зберігає фінансування здобуття освіти за державний бюджет за професіями загальнодержавного значення, затверджених Постановою КМУ від 16 листопада 2016 р. № 818. Так, на здобуття освіти за 25-ма професіями Уряд планує виділити 168 млн.грн. Нагадаємо, що обсяг останнього державного замовлення на підготовку робітничих кадрів у 2016р. складав 3,4 млрд. грн.

Серед найближчих планів урядовців також є передача у Верховну Раду України довгоочікуваного закону «Про професійну (професійно-технічну) освіту», який має замінити нині діючий закон 1998р.




Теги: Конфедерація роботодавців України , професійна освіта , професійно-технічні заклади , професійно-технічна освіта , роботодавці , Радник Конфедерації роботодавців , реформування професйно-технічної освіти , Родіон Колишко