..

 

Працевлаштування осіб з інвалідністю: старі завдання для нової влади

26 лип. 2019

25 липня 2019р. відбулось засідання Координаційної ради з питань захисту соціальних прав при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, присвячене забезпеченню права на працю осіб з інвалідністю.

В Україні за даними Держстату налічується близько 2.6 млн. осіб з інвалідністю, при цьому працевлаштовано з них близько 670 тисяч. В принципі, не самий низький показник серед країн-членів ЄС. Але, навколо працевлаштування осіб з інвалідністю є багато питань.

Так, відомий норматив працевлаштування осіб з інвалідністю (4% від загальної чисельності працівників бо не менше 1 особи на підприємствах, де працюють від 8 до 25 осіб) виконується бізнесом, але не виконується органами влади. За даними Національної асамблеї осіб з інвалідністю серед міністерств лише 3 (МОЗ, МінТОТ та Мінкульт) виконують зазначений норматив. При цьому, на відміну від бізнесу, зазначені органи не несуть відповідальності у вигляді штрафів, що, на думку роботодавців, є, як мінімум, несправедливо.

Гроші, які збираються внаслідок сплати штрафних санкцій та акумулюються Фондом захисту інвалідів, лише у мізерному обсязі, що не перевищує 5% від суми зібраних коштів в рік, використовуються для сприяння працевлаштуванню осіб з інвалідністю. Жодних дій, пов’язаних із заохоченням (не покаранням) роботодавців працевлаштовувати осіб з інвалідністю не ведеться, компенсації за створення робочих місць та ЄСВ не відбувається.

При цьому і працівників соціальної сфери, які опікуються особами з інвалідністю, держава не дуже заохочує. Оплата осіб, які здійснюють професійний супровід осіб з інвалідністю на робочому місці сягає…30 грн. на день!! У цих умовах успішна діяльність окремих реабілітаційних центрів виглядає просто подвигом!

«Своєю активністю, цим засіданням та відповідними рекомендаціями ми повинні зробити так, щоб забезпечення рівного доступу до праці без дискримінації за ознакою здоров’я стало на порядку денному майбутнього уряду одним з перших,» - зазначив Радник Конфедерації роботодавців Родіон Колишко під час наради.

За результатами наради Конфедерація роботодавців України направить свої рекомендації до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.




Теги: думка роботодавців , Конфедерація роботодавців України , Радник Конфедерації роботодавців , Родіон Колишко