«Лікарняні» чи «sick days»?

27 вер. 2019

Олексій Мірошниченко, Виконавчий Віцепрезидент Конфедерації роботодавців України

Останнім часом при обговоренні змін до Трудового кодексу почало лунати слово «sick day», як аргумент збільшення щорічної відпустки з 24 до 28 днів. Зокрема, Голова Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова декілька раз посилалася на це під час круглого столу, організованого Конфедерацією роботодавців України.

Давайте розберемося з цим детальніше.

Що є сьогодні. Роботодавець сплачує працівнику по традиційному «лікарняному» за перші 5 днів хвороби, а якщо людина хворіє і далі, то потім «включається» Фонд соціального страхування, куди той же роботодавець також відраховує кошти через сплату ЄСВ. Правда, останні роки з цим Фондом є проблеми, і він винен бізнесу вже більше 1 млрд. гривен за ці лікарняні. Тобто бізнес платить і ЄСВ, і перші 5 днів лікарняних. Це щодо дискусії про 22% ЄСВ...

Тепер про «sick days». Пропонується збільшити щорічну відпустку з 24 до 28 днів, скасувавши старі «лікарняні» за перші 5 днів хвороби, і дати право працівнику «вибирати» ці «хворі» дні на свій розсуд і протягом календарного року.

З одного боку, звучить, як для бізнесу привабливо і часто застосовується в міжнародних компаніях і деяких країнах. Зменшиться бюрократія з оформленням цих лікарняних, зловживання при їх видачі лікарями, тобто купувати лікарняний на 5 днів стане недоцільним, та і бухгалтерії менше роботи буде.

З іншого боку, якщо людина захворіє декілька разів на рік? Чи вистачить цих 4 днів (28-24=4)? І що тоді робити працівнику, і як реагувати роботодавцю? Чи Фонд соціального страхування буде компенсувати ці «наднормові sick days»? Якщо працівник хворіє більш ніж 4 дні, чи буде це зараховано у відпустку чи ні?

Я особисто схиляюсь до цього нововведення, але просто прописати в Трудовому кодексі, що давайте збільшимо відпустку до 28 днів, включивши в неї ці «sick days», мабуть, не вийде. Ідея сама по собі перспективна, але «диявол» як завжди в деталях і нормативних актах, які треба ліквідувати і переробити. Та і ментальність нашу ніхто не відміняв поки що..

Думаю, що цим блогом започаткую дискусію і, можливо, спільно знайдемо оптимальний шлях цієї реформи?




Теги: Конфедерація роботодавців України , Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців , Олексій Мірошниченко