..

 

Відбулись громадські слухання «Гідна праця в Україні – основа гідного життя»

8 жовт. 2008

За ініціативи Міжнародної конфедерації профспілок, Загальної конфедерації профспілок та в рамках Всесвітнього дня дій «За гідну працю», Федерація профспілок України провела громадські слухання на тему: «Гідна праця в Україні – основа гідного життя».

На цей захід були запрошені керівники урядових структур, парламентських комітетів, об’єднань організацій роботодавців, представники наукових установ, громадських організацій, ЗМІ.

Участь у слуханнях взяв також Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців Олексій Мірошниченко, який зокрема наголосив, на важливості піднятих питань і при цьому відзначив, що на погляд роботодавців в основі гідної оплати праці, своєчасної сплати податків, створенні і збереженні робочих місць лежить забезпечення конкурентоздатності. «На сьогодні використані можливості лише для законодавчого збільшення мінімальної заробітної плати. Тобто не середньої зарплати, не оплати кваліфікованої праці, а, лише оплати праці найменш кваліфікованої. Це, по-перше, спричинило суттєвий "перекіс" в системі оплати праці, а по-друге – не в останню чергу сприяло знеціненню висококваліфікованої робочої сили, зникненню відповідних суспільних мотивацій», - зауважив він.

На думку заступника міністра праці та соціальної політики України Віктора Онищука, реалізація державної політики щодо забезпечення гідної праці в Україні здійснюється шляхом підвищення розміру мінімальної заробітної плати та заробітної плати в бюджетній сфері, побудови ринку праці, створення умов для скорочення кількості постраждалих на виробництві з втратою працездатності, забезпечення додержання законодавства про працю.

- Якщо у 2005 році розмір мінімальної заробітної плати становив 73 відсотки від рівня прожиткового мінімуму, то на кінець 2008 року цей показник становитиме 90 відсотків. При цьому, щорічно переглядається і розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи. Проектом Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" передбачено встановити розмір мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму, - сказав він.

На громадських слуханнях йшлося також про те, що в червні 2008 року був підписаний Меморандум про взаєморозуміння між українськими соціальними партнерами та Міжнародною організацією праці щодо Програми гідної праці на 2008-2011 роки. Основною метою нової Програми стане сприяння гідній праці як фактору продуктивності і як ключовому елементу розвитку соціальної та трудової сфер в Україні.