..

 

Національну систему кваліфікацій має бути врегульовано на законодавчому рівні

6 груд. 2019

Конфедерація роботодавців України розробила і представила проект Закону про Національну систему кваліфікацій. Законопроект, представлений комітетам Верховної Ради України з питань освіти, науки і інновацій та з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Міністерству освіти і науки України, Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розроблений з урахуванням досвіду участі роботодавців у створенні та адвокації окремих елементів Національної системи кваліфікацій (НСК) впродовж 10 років. Зокрема, проект Закону внормовує питання розроблення та використання професійних стандартів, структуру та мету Національної рамки кваліфікацій, можливості, структуру та функції галузевих рад, процедури присудження кваліфікацій, набутих в різний спосіб.

Окреме місце в проекті Закону відводиться статусу та повноваженням органу, який має бути відповідальним за впровадження державної політики у сфері НСК – Національному агентству кваліфікацій (НАК). На відміну від сьогодні існуючого Агентства, роботодавці пропонують визначити статус НАК як центральний орган виконавчої влади та закріпити його повноваження та місце у системі органів державної влади у законі, вважаючи в цьому «реальну можливість сформувати сучасну систему кваліфікацій, що відповідає світовим аналогам», вважає Виконавчий Віцепрезидент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.




Теги: професійний стандарт , Олексій Мірошниченко , Конфедерація роботодавців України , Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців , думка роботодавців