Чи всі в Україні отримують рівну винагороду за працю рівної цінності?

24 лют. 2020

Родіон Колишко, Радник Конфедерації роботодавців України

Чи всі в Україні отримують рівну винагороду за працю рівної цінності? На фоні наших «звичайних» запитань і проблем, напевно, це запитання може показатися не дуже важливим. Проте це не так.

Ще донедавна я сам особисто про це не думав. Так, іноді читав звіти «гендерних» організацій, бачив відповідні постери і плакати Державної служби зайнятості, але активно відповіді не це питання не шукав.

Але дещо змінилося з моменту приєднання Конфедерації роботодавців України до Міжнародної коаліції «За рівну оплату праці рівної цінності» (Equal Pay International Coalition, EPIC).

З питанням гендерної рівності Конфедерація знайома давно. Ще у 2009 році Конфедерація брала участь у першому «гендерному» проекті МОП «Рівність чоловіків і жінок на ринку праці», в межах якого пройшла партисипативний аудит щодо дотримання балансу в організації робочого часу і місця на робочих місцях, підготувала декількох яскравих тренерів для проведення такого аудиту.

За 10 років питання набуло нової особливої гостроти.

Ми втрачаємо працівників. Сьогодні мова йде про фізичну спроможність нашої економіки не стільки розвиватися, скільки підтримувати хоча б наявні темпи «не падіння». Конфедерація неодноразово зверталася (правда, безрезультатно) до органів влади, у тому числі до Президента України, з пропозицією переглянути ставлення влади й суспільства до розвитку трудового потенціалу. Одним з аспектів, про які ми говорили в наших зверненнях, є створення додаткових можливостей для жінок щодо професійного розвитку та скорішого повернення до роботи після відпустки по догляду за дитиною.

Але після приєднання Конфедерації до ЕРІС питання набуло додаткового значення. На замовлення Конфедерації Інститут професійних кваліфікацій виконав «Гендерний аналіз заробітної плати в Україні» (http://ipq.org.ua/ua/news/357). Ми побачили вражаючі цифри, які аж ніяк не стимулюють жінок працювати, зокрема в тих сферах, які не є «традиційно жіночими». Є, звичайно, галузі, де заробітна плата жінок зрівнюється, а в декількох навіть більше ніж у чоловіків, але дані по інших галузях і регіонах вражають: в жодному регіоні заробітна плата жінок не дорівнює аналогічним показникам чоловіків і лише в 5 сферах економічної активності вона вище (правда, однією з сфер є «Рибне господарство» з показником заробітної плати жінок 5800 грн.…).

Дещо тішить, що ми не одинокі з цією проблемою. Багато країн і міжнародних компаній стикаються з цією проблемою, і саме пошуку адекватних інструментів і механізмів її подолання присвячують частину своєї діяльності члени EPIC.

Ми горді з того, що першими з національних об’єднань роботодавців приєдналися до цієї ініціативи.

Наша мета – бути провідником для свідомого вітчизняного бізнесу зробити кращою практику управління персоналом, вмотивувати його залишатися в країні, не втрачати гідність і професіоналізм в результаті вимушених трудових міграцій у пошуках не стільки вищої заробітної плати, скільки гідного ставлення до професіоналів, не зважаючи, зокрема, на їх стать.




Теги: Родіон Колишко , Радник Конфедерації роботодавців , оплата праці , Конфедерація роботодавців України