..

 

Стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати

12 бер. 2020

Питанню щодо стану виплати заробітної плати в країні, з’ясування причин виникнення заборгованості з оплати праці та пошуку засобів розв’язання проблеми заборгованості з виплати заробітної плати були присвяченні слухання у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на тему: «Стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати», що відбулися 11 березня 2020 року. Участь у слуханнях взяли представники Конфедерації роботодавців України.

Виконавчий Віцепрезидент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко під час свого виступу зазначив, що «проблему заборгованості з виплати заробітної плати не можна розглядати без урахування проблем із загальним станом економіки країни, кредитно-експортної політики, втрати зовнішніх ринків і загального інвестиційного клімату».

Також Олексій Мірошниченко акцентував увагу на причинах виникнення заборгованості: фінансові прорахунки як органів влади, так і місцевих органів влади, які замовляють продукцію чи послуги і не розраховуються за це з підприємствами і установами; недобросовісні керівники підприємств.

Виконавчий Віцепрезидент Конфедерації звернув увагу учасників слухань на достовірність інформації щодо заборгованості з виплати заробітної плати зазначивши, що «завдяки дослідженням Міжнародної організації праці, які були оприлюдненні під час засідання круглого столу «Заборгованість із виплати заробітної плати в Україні», що відбувся 28 лютого 2020 року, кількість працівників перед якими є заборгованість – 102300 осіб, середній розмір заборгованості – 16214, тобто сума заборгованості – 1,7 млрд. грн. А за офіційними даними Держстату – 3 млрд. грн.»

Пропозиціями Конфедерації роботодавців до проекту Рішення слухань є:

- Посилити відповідальність посадових осіб замовників за нерозрахунки за отриману продукцію чи послуги;

- Доручити Державній фіскальній службі чи Пенсійному Фонду України на основі персональних даних провести аудит заборгованості по зарплаті;

- Опрацювати питання передачі Фонду гарантування вкладників фізичних осіб право на погашення заборгованості по зарплаті.

У заході взяли участь народні депутати, представники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, об’єднань профспілок та організацій роботодавців, наукових установ, громадських організацій.




Теги: Конфедерація роботодавців України , думка роботодавців , Олексій Мірошниченко , Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців