..

 

Відбулося експертне обговорення Конвенції ООН про ліквідацію дискримінації щодо жінок

21 квіт. 2020

До 40-річчя Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок Апаратом Урядової уповноваженої з питань гендерної політики проводяться експертні тематичні обговорення Конвенції ООН про ліквідацію дискримінації щодо жінок. 16 квітня 2020 року відбулося експертне обговорення в режимі онлайн «Зобов’язання держави відповідно до Конвенції ООН про ліквідацію дискримінації щодо жінок. Стаття 11 Конвенції». Участь в експертному обговоренні взяв Виконавчий Віцепрезидент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

Метою експертного обговорення було «проговорити Статтю 11 Конвенції ООН про ліквідацію дискримінації щодо жінок і Конвенцію та визначити ті проблемні важливі питання, які мають бути в центрі уваги держави і які обов’язково мають бути відображені в дев’ятій періодичній доповіді України з виконання положень Конвенції» - зазначила Катерина Левченко Урядова уповноважена з питань гендерної політики.

Під час заходу обговорювалися питання Конвенції ООН про ліквідацію дискримінації щодо жінок, а саме щодо рівних прав чоловіків і жінок на працю; на однакові можливості при найманні на роботу; на вільний вибір професії чи роду роботи, на просування по службі та гарантію зайнятості; на рівну винагороду; на соціальне забезпечення, зокрема при виході на пенсію, безробітті, хворобі, інвалідності, по старості та в інших випадках втрати працездатності, а також право на оплачувану відпустку; право на охорону здоров'я та безпечні умови праці. Також обговорювалося питання про співвідношення Конвенції ООН та міжнародних норм у сфері праці.

У своєму виступі Виконавчий Віцепрезидент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко акцентував увагу, що «питанням гендерної рівності на ринку праці Конфедерація роботодавців почала займатися ще з 2009 року. Конфедерація брала участь у проекті «Рівність чоловіків і жінок на ринку праці», який реалізовувався за підтримки МОП та ЄС в Україні і Конфедерація роботодавців була єдиною організацією роботодавців, яка у 2010 році пройшла гендерний аудит та експерти якої впродовж реалізації проекту брали участь в якості тренерів проекту».

Минулого року Конфедерація приєдналася до Міжнародної коаліції про рівну оплату праці (EPIC). «Напрямами діяльності Конфедерації у міжнародної коаліції EPIC є: законодавча робота, просування проблеми гендерної рівності при укладанні колективних договорів та угод, бути джерелом інформації для вітчизняного бізнесу щодо кращих практик та міжнародного досвіду у сфері впровадження практик встановлення рівної оплати за рівну працю, проводити дослідження щодо ситуації з рівністю у сфері оплати праці в Україні, а зараз ще додається один напрям щодо того, які виклики для ринку праці з гендерних питань дає питання коронавірусу», - зазначив Виконавчий Віцепрезидент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

Конфедерацією були надані пропозиції щодо напрямків роботи з гендерного питання: аналіз кваліфікаційних характеристик; навчання протягом життя; започаткування проектів щодо підтримки кваліфікації жінок в режимі онлайн, коли вони знаходяться у відпустці по догляду за дитиною; професійна орієнтація (відсутність чоловічих та жіночих професій).

Участь у заході взяли Урядова уповноважена з питань прав людей з інвалідністю, Національний координатор Міжнародної організації праці в Україні, представники Міністерства соціальної політики України, Національної Ради жінок України, Київського інститут гендерних досліджень, організацій профспілок та роботодавців, наукових організацій.

Довідково

18 грудня 2019 року виповнилося 40 років із дня прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок. Україна приєдналася до Конвенції 19 грудня 1980 р. Конвенція є актуальним міжнародно-правовим документом, який встановлює високі стандарти в сфері прав людини та гендерної рівності.




Теги: Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців , Олексій Мірошниченко , оплата праці