..

 

Запровадження дуальної системи навчання в закладах професійної (професійно-технічної) освіти України

18 вер. 2020

«Запровадження дуальної системи навчання в закладах професійної (професійно-технічної) освіти України» під такою назвою 15 вересня 2020 року відбулася конференція організована Профспілкою працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України з метою виявлення особливостей організації дуального навчання в розрізі будівельної галузі. Участь в конференції взяв Виконавчий Віцепрезидент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

Учасники Конференції акцентували свою увагу на тому, що запровадження дуальної форми навчання повинно бути спрямованою на адаптацію здобувачів освіти до першого робочого місця. Основними проблемами, що постали сьогодні перед системою ПТО, є: неготовність випускників ЗП(ПТ)О продуктивно працювати за фахом; невідповідальність освітнього процесу вимогам ринку праці, що призводить до потреби у додатковому навчанні на робочому місці; відсутність необхідного досвіду самостійної професійної діяльності (стажу роботи) у випускників, які влаштовуються на роботу вперше.

Під час свого виступу Олексій Мірошниченко акцентував увагу на необхідності покращання взаємодії роботодавця з системою освіти, одним з інструментів якої може стати дуальна освіта. «На мою думку сьогодні, якщо ми говоримо про підготовку фахівців за дуальною формою освіти, нам не вистачає ключового елементу – визначення статусу людини, яка проходить підготовку не як учня, а як працівника», - зазначив Олексій Мірошниченко.

Окремо Олексій Мірошниченко проілюстрував деякі невідповідності системи підготовки фахівців будівельних професій реальним потребам ринку праці, зокрема, аналізуючи показники державного й регіонального замовлення на будівельні професії.

У Конференції взяли участь представники Будівельної Палати України, Міністерства освіти і науки України; Інституту ПТО, Асоціації професійних шкіл Литви, організацій профспілок та роботодавців, а також представники з тридцяти професійно-технічних навчальних закладів України та п’ятнадцяти в режимі онлайн, які здійснюють підготовку кваліфікованих робітників будівельного напрямку.





Теги: професійно-технічна освіта , Олексій Мірошниченко , Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців