..

 

МОП попереджує про скорочення в 2009 році реальної заробітної плати мільйонів працівників

27 лист. 2008

ЖЕНЕВА (Новини МОП) – Як очікується, в році, що настає, глобальна економічна криза приведе до серйозного скорочення заробітної плати мільйонів працівників у всьому світі. Про це говориться в опублікованій сьогодні новій доповіді Міжнародного бюро праці (МБП).
 
“Для 1,5 млрд найнятих робітників в світі настають важкі часи, - заявив Генеральний директор МОП Хуан Сомавія. - Сповільнені або негативні темпи економічного зростання у поєднанні з крайньою нестабільністю цін приведуть до зниження реальної заробітної плати багатьох працівників, особливо малооплачуваних та проживаючих в бідних сім'ях. У багатьох країнах серйозно постраждають і представники середнього класу».
 
Автори доповіді, озаглавленої «Заробітна плата в світі в 2008-2009рр */, попереджують: напруженість довкола питання про заробітну плату, ймовірно, наростатиме.  
 
Грунтуючись на оцінках Міжнародного валютного фонду (МВФ), експерти МОП передбачають, що реальна заробітна плата в світі в 2009 році зросте в кращому разі на 1,1 % (ср. з 1,7 % у 2008 році), а в багатьох країнах, включаючи промислово розвинені, цей показник може знизитися. По прогнозах, зростання заробітної плати в промислово розвинених країнах знизиться з 0,8 % у 2008 році до -0,5 % у 2009 році.
 
Ця безрадісна картина настане після десятиліття, протягом якого зростання заробітної плати відставало від економічного зростання, говориться в доповіді.
 
За даними доповіді, в період з 1995 по 2007 рік при зростанні ВВП на душу населення на 1% в рік середня заробітна плата збільшувалася щорік лише на 0,75%. В результаті в майже трьох чвертях країн світу доля заробітної плати у ВВП скоротилася.
 
У період з 2001 по 2007 рік рівень інфляції був низьким і економічне зростання складало щорік 4 відсотки, але при цьому спостерігалося відставання зростання заробітної плати, яке складало менш ніж 2 % у половині країн світу, говориться в доповіді.
 

У різних регіонах миру ситуація істотно розрізняється. У більшості промислово розвинених держав і в країнах Латинської Америки відзначалось щорічне зростання реальної заробітної плати на 1% і нижче. В той же час цей показник склав 10 % і вище в Китаї, Росії і ряді інших держав з перехідною економікою.

Доладніше з доповідью можна ознайомитись в розділі "Аналітичний центр/соціальні питання".