..

 

Новий імпульс у розробленні законодавства про професійну освіту

24 лют. 2021

23 лютого 2021 року за ініціативи Комітету ВРУ з питань науки, освіти та інновацій та під головуванням Голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Ольги Коваль відбулось перше засідання робочої групи з напрацювання законопроекту про професійну освіту. Нагадаєм, що наразі у Верховній Раді народними депутатами Україні зареєстровано два законопроєкти про професійну освіту (4207 та 4207-1), втім Кабінет Міністрів України свій проєкт так і не представив.

Метою робочої групи як раз і є напрацювання спільного законопроєкту, який би врахував сучасний стан та тенденції розвитку системи професійної освіти України з урахуванням тенденцій її розвитку у країнах ЄС.

У результаті першого дня роботи було опрацьовано перший розділ законопроєкту, присвячений визначенню засад державної політики у сфері розвитку професійної освіти, її принципів, визначенню права на професійну освіту тощо. Члени робочої групи домовились про назву майбутнього закону як Закону України «Про професійну освіту», вбачаючи вже в самій назві оновлення змісту професійної освіти та її відходу від «технічного» аспекту. За словами Родіона Колишка, члена робочої групи від Конфедерації роботодавців України, «Сучасна професійна освіта далека від того, щоб у наступній декаді бути і називатися професійно-технічною, світ пішов набагато далі, закріплюючи за окремими професіями п’ятий, шостий а подекуди і сьомий рівні Національної рамки кваліфікацій».

Наступне засідання робочої групи заплановано на наступному тижні, у планах роботи опрацювання системи професійної освіти, у т.ч. її складники, рівні, види та форми.




Теги: Родіон Колишко , професійно-технічна освіта , професійна освіта , Конфедерація роботодавців України