..

 

Конфедерація роботодавців вимагає підвищення стипендій учнів професійної освіти

16 бер. 2021

Роботодавці України занепокоєні ситуацією, що складається зі вступом випускників шкіл до закладів професійної освіти.

«За офіційними даними, кількість вступників до закладів професійної (професійно-технічної) освіти, починаючи з 2000 року, впала з 307 тис. осіб до 100 тис. у 2020 році. Така ситуація з вступом до системи професійної (професійно-технічної) освіти і підготовкою кваліфікованих робітничих кадрів є загрозливою для економіки та національної безпеки країни», - йдеться у зверненні Конфедерації роботодавців до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та Президента України.

Виконавчий Віцепрезидент Конфедерації роботодавців Олексій Мірошниченко, коментуючи ситуацію, зазначив: «Безперечно, важко говорити про престижність робітничих професій, коли, по-перше, стипендія учня профтеху у 490 грн. ледве перевищує 6% від мінімальної зарплати, а по-друге – з невідомих причин є найнижчою порівняно з розміром стипендій учнів та студентів інших систем освіти!».

Роботодавці вимагають від Уряду негайно вжити відповідних заходів, пов’язаних, з підвищенням розміру стипендій учнів закладів професійної освіти вже в цьому році.

Також роботодавці пропонують в цілому переглянути розміри стипендій та визначити зрозумілі та недискримінаційні підходи до градації їх розмірів у державних та комунальних закладах освіти.

Довідково: розмір стипендій регулюється Постановою Кабінету Міністрів України «Про розміри стипендій у державних та комунальних закладах освіти, наукових установах» від 28 грудня 2016 р. № 1047, якою визначено, що учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти отримують 490 гривень на місяць. У той же час, студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти отримують від 980 до 1660 гривень на місяць.




Теги: роботодавці , професійно-технічна освіта , професійна освіта , Олексій Мірошниченко , Конфедерація роботодавців України , думка роботодавців , Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців