..

 

Доступність професійної освіти

18 бер. 2021

Цього тижня робоча група, створена Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій з розроблення законопроекту «Про професійну освіту» працювала над засадничими статтями, присвяченими праву на професійну освіту та забезпечення доступності професійної освіти.

Основними питаннями, які обговорювалися членами групи були: чи має кожна особа право на професійну освіту? Хто забезпечує таке право: держава, органи місцевого самоврядування, конкретні органи влади? Чи мають рівні права особи з особливими освітніми потребами порівняно з іншими особами й як (за які кошти) ці права забезпечити? Що вкладається у питання доступності професійної освіти: доступність освіти чи доступність закладу освіти? Cкільки разів за життя особа має право безкоштовно здобувати професійну освіту і за яких умов?

Окремо слід наголосити на таких проблемах як безоплатність професійної освіти: в якому обсязі треба фінансувати професійну освіту? Хто це має робити і як визначити вартість такого фінансування? Окремо стояло питання оплати витратних матеріалів – за словами членів групи - директорів закладів їх придбання сьогодні здійснюється за кошти спец.фондів закладів.

Робота триває.




Теги: професійно-технічні заклади , професійна освіта