..

 

Стартує програма підтримки жіночого підприємництва

7 квіт. 2021

6 квітня 2021р. відбувся круглий стіл «Розширення економічних можливостей жінок як шлях до гендерної рівності та стійкості до кризи». Захід було організовано Міжнародною організацією праці, ПРООН за підтримки Уряду Швейцарії.

Під час роботи круглого столу було презентовано результати дослідження «Жінки та чоловіки на керівних посадах в Україні: 2017-2020», підготовленого Українським центром суспільних даних на основі аналізу Єдиного державного реєстру.

Під час панельної дискусії, мета якої було обговорити ідеї щодо подальшої підтримки жінок-підприємниць та вдосконалення збору гендерно-дезагрегованих даних, учасники торкнулися декількох тем.

Так, Ольга Онищук, заступниця Міністра юстиції України з питань державної реєстрації, наголосила на прихильності Мін’юсту продовжувати підтримувати існуючі та створювати нові інструменти користування даними Єдиного державного реєстру, у т.ч. їх гендерною складовою.

Ігор Вернер, Голова Державної служби статистики України презентував напрацювання служби у сфері візуалізації даних, зокрема через мобільний додаток, а також прокоментував окремі дані, що ілюструють закономірності коливань розміру заробітних плат окремих категорій працівників України.

Елла Лібанова, Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи наголосила на важливості виявлення та подолання гендерних стереотипів починаючи з сім’ї та проілюструвала окремі диспропорції у суспільстві України з точки зору його гендерних особливостей.

Анна Коваленко, Голова Чернігівської обласної державної адміністрації навела декілька практичних кейсів із реального життя жінок на керівних посадах з різних сфер, включаючи сектори оборони та безпеки та державного управління.

Нургуль Асилбекова, міжнародна менеджерка проєкту «Просування гендерної рівності та розширення прав та можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні» агенції «ООН Жінки» прокоментувала декілька міжнародних досліджень щодо гендерної проблематики, зокрема, щодо впливу COVID-19 на домогосподарства і бізнес.

Родіон Колишко, Радник Конфедерації роботодавців України, зосередився на презентації дослідження, яке на замовлення Конфедерації виконав Інститут професійних кваліфікацій щодо гендерних розривів в оплаті праці чоловіків та жінок у різних сферах економіки, а також презентував Керівництво для роботодавців у сфері гендерної рівності та недискримінації, розробленого Конфедерацією за підтримки МОП в Україні для роботодавців всіх форм власності. Зазначене Керівництво є логічним продовженням активностей Конфедерації, що витікають з її членства в Міжнародній коаліції за рівну оплату праці (EPIC) і спрямовано на практичні аспекти застосування законодавства України у сфері гендерної рівності та недискримінації.

За словами Сергія Савчука, Національного координатора МОП в Україні, круглий стіл є першим заходом програми підтримки жіночого підприємництва в Україні, яка реалізовуватиметься в Україні впродовж цього року.




Теги: Конфедерація роботодавців України , радник Конфедерації роботодавців України , Родіон Колишко