..

 

Безпека та здоров’я на роботі: час змін

8 черв. 2021

3-4 червня ц.р. відбулася VIII Міжнародна науково-практична конференція «Безпека та здоровя на роботі: час змін» організована журналом «Охорона праці». Під час конференції основними темами для обговорення були: реформа законодавства з безпеки та гігієни праці і проєкт закону "Про безпеку та здоров’я працівників"; ризикорієнтовний підхід і атестація робочих місць як оцінка ризиків професійних захворювань; здоров’я на роботі в проєкті закону; СУОП для малого та середнього бізнесу; інституційна реформа Держпраці; реформа системи професійної підготовки інженера з ОП; чи буде «Охорона праці» окремою спеціальністю в системі вищої освіти; нові компетентності здобувачів професії інженера з охорони праці та проблеми перепідготовки викладачів закладів вищої та професійно-технічної освіти. Участь у конференції взяв Виконавчий Віцепрезидент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

Під час свого виступу Олексій Мірошниченко повідомив, що Конфедерація роботодавців провела експертизу нормативно-правових актів (НПА) України, які стосуються повноважень Держпраці та сфери охорони праці, на предмет корупції. «Звичайно, до корупції призводить низька заробітна плата державних службовців, конфлікт інтересів, плинність кадрів тощо. Але й різнотлумачення, протиріччя, непрозорість окремих НПА також спонукають до таких речей. Нині в охороні праці використовуються 469 різних НПА, зокрема й дуже застарілі. Цього року ми відзначимо 99-річчя правил про норми видачі мила» - акцентував увагу Виконавчий Віцепрезидент.

«Державна служба України з питань праці – це по своїй суті не служба, це інспекція, адже контрольна функція в неї переважає. У Положенні про Держпраці єпункти, які суперечать один одному, і є пункти, які суперечать постанові КМУ від 17.04.2019 №337, якою затверджено порядок проведення розслідування нещасних випадків на виробництві. Є корупційні ризики і в організації робіт підвищеної небезпеки: під час видачі дозволів, проведення випробування тощо. Давні проблеми існують у діяльності експертних організацій. Деякі посадові особи, які відповідають за видачу дозволів, пов’язані з експертними центрами. Аце корупція» - зазначив Олексій Мірошниченко.

«Якщо говорити про вільний доступ інспектора праці на підприємство, то роботодавці цього не бояться. Але є побоювання, що порядок проведення інспекційних відвідувань та інші НПА зОП інспектори трактуватимуть по-своєму. Також є питання до порядку проведення навчання та перевірки знань з охорони праці. Яне розумію логіку такого навчання, якщо порівнювати його із системою освіти. Якщо організація– навчальний центр – ліцензована, якщо програма навчання акредитована, то що робити представникам Держпраці в складі комісії з перевірки знань? Вони затягують, не підписують документи, не з’являються тощо. Довірте це навчальним закладам», – резюмував ОлексійМірошниченко.

Законодавство потрібно систематизувати, переглянути, зробити його вичерпним тощо, щоб не переносити ганебну корупційну практику в нове законодавство.