..

 

Чергова спроба удосконалення державного замовлення на підготовку кадрів

7 вер. 2021

 6 вересня 2021р. за ініціативи Мінекономіки відбулась нарада з питань удосконалення механізму формування державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів відповідно до реальних потреб економіки.

«Не є секретом, що сьогодні підготовка кадрів за публічні кошти не відповідає запитам економіки та суспільства. Неефективно витрачаються кошти на підготовку непотрібних ринку праці спеціалістів під час формування регіонального замовлення, не враховуються економічні пріоритети регіонів, визначені у програмах регіонального розвитку. Перелік пріоритетних професій потрібно вдосконалювати аби дійсно готувати потрібних для економіки спеціалістів», - зазначив Родіон Колишко, який брав участь у нараді від Конфедерації роботодавців України.

В цілому учасники наради, серед яких, зокрема, були представники соціальних партнерів, Міністерства освіти і науки, міністерств «силового блоку», Національного агентства кваліфікацій погодились, що механізми і процедури державного й регіонального замовлення необхідно вдосконалювати. Зокрема, заступниця Міністра економіки Світлана Глущенко зауважила, що частину напрацювань групи можна буде спробувати впровадити в процесі опрацювання проєкту Закону «Про формування та розміщення державного та/або регіонального замовлення на підготовку фахівців з вищою, фаховою передвищою освітою, наукових, науково-педагогічних кадрів, кваліфікованих робітників та слухачів підготовчих відділень закладів вищої освіти, на післядипломну освіту» (реєстр. № 5467).

Окрему дискусію учасників наради викликало формування регіонального замовлення на підготовку професійних кадрів. Учасники погодились з думкою роботодавців, що потреби у професійних кадрах мають формуватися місцевими роботодавцями, саме їх потреби мають бути дороговказом для регіональної системи професійної освіти. Також Родіон Колишко коротко представив попередні результати впровадження меморандумів про співпрацю щодо формування регіонального замовлення в Одеській та Житомирській областях.




Теги: Конфедерація роботодавців України , думка роботодавців , радник конфедерації , Родіон Колишко , професійна освіти , Національне агентство кваліфікацій