..

 

Зменшення гендерного розриву в оплаті праці

8 груд. 2021

7 грудня 2021р. за ініціативи Міністерства економіки України відбулася узгоджувальна нарада стосовно висловлених зауважень до проєктів Національної стратегії щодо зменшення гендерного розриву в оплаті праці на період до 2023 року та плану заходів щодо її реалізації.

Національна стратегія має на меті визначення проблеми гендерно обумовленого розриву в оплаті праці між чоловіками та жінками, та проаналізувати можливі причини його виникнення. Так, до найбільш поширених причин можна віднести:

· високий рівень ґендерної сегрегації на ринку праці;

· відмінності у рівні підготовки та досвіді роботи чоловіків та жінок;

· поширені у суспільстві стереотипи щодо «традиційних» для жінок сфер зайнятості та суспільних ролей.

«Важко заперечувати об’єктивно існуючий розрив в оплаті праці між чоловіками та жінками», - зазначив Радник Конфедерації роботодавців України Родіон Колишко, який брав участь у нараді. «Ми разом з колегами з Інституту професійних кваліфікацій були одними з перших хто цифрами довів наявність гендерного розриву в оплаті праці у 2020р. Проте, на думку роботодавців, зараз важливо не переконувати всіх у наявності такого розриву, а подивитися глибше, у причини його виникнення, що особливо цікаво в нашій країні, яка на нормативному рівні жодних дискримінаційних умов щодо заробітної плати чоловіків та жінок не має», зазначив експерт.

У межах опрацювання проєктів Національної стратегії та плану заходів з її реалізації Конфедерація подавала більше 20 зауважень та пропозицій, переважна більшість з яких враховано.




Теги: Конфедерація роботодавців України , радник конфедерації , Родіон Колишко , думка роботодавців