..

 

2008 – Рік туризму і курортів України: здобутки, проблеми, перспективи

24 груд. 2008

У Державній службі туризму і курортів за ініціативою Всеукраїнської федерації роботодавців у сфері туризму України (ФРТУ)  23 грудня 2008 р. проведено “круглий стіл” на тему “2008 – Рік туризму і курортів в України: здобутки, проблеми, перспективи”.
 
Як відомо, 2008-й рік був проголошений Президентом України Роком туризму і курортів в Україні. Це рішення було ухвалене з метою організації державної підтримки розвитку галузі через подальше удосконалення державної політики в сфері туризму і курортів, формування в Україні цивілізованого туристичного ринку, активізацію створення та модернізації туристичної інфраструктури, забезпечення захисту прав споживачів туристичних послуг.
 
На обговорення учасників “круглого столу” було винесено наступні питання:
- стан і перспективи розвитку сфери туризму і курортів України,
- стратегічні орієнтири розвитку сфери туризму і курортів України в умовах загострення економічної кризи,
- перспективи розвитку туристичної інфраструктури на основі активізації інвестиційної діяльності,
- забезпечення участі організацій роботодавців в сфері туризму у формуванні та реалізації державної політики в сфері туризму і курортів,
- актуальні проблеми підготовки туристичної інфраструктури до проведення у 2012 р. фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу.

Голова ради Всеукраїнської федерації роботодавців у сфері туризму України (ФРТУ) Павло Цируль зазначив: “Круглий стіл” ініційовано в рамках реалізації заходів з проведення проголошеного Президентом  України Року туризму і курортів в Україні. Мета “круглого столу” – обговорення актуальних проблем та перспектив розвитку сфери туризму і курортів України, а також вироблення концептуальних пропозицій з широкого кола питань подальшого удосконалення державної політики в сфері туризму і курортів. Це особливо актуально в умовах загострення економічної кризи в державі, а також в контексті необхідності активізації підготовки туристичної інфраструктури до проведення у 2012 р. фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу”.
 
Виконавчий Віце-Президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко заявив, що туристична галузь є однією з таких, яка може продемонструвати стабільність, незважаючи на кризові явища в економіці. «В цьому контексті роботодавці виступають за підтримку розвитку галузі, в тому числі у напрямі стимулювання створення нових робочих місць», - зазначив Олексій Валентинович.

Вважаємо, що проведення “круглого столу” дозволило уточнити перспективи та нереалізовані можливості розвитку сфери туризму і курортів України, а також привернуло увагу органів державної влади, депутатського корпусу та громадськості до актуальних проблем розвитку туристичної індустрії. 

За підсумками 9 місяців 2008 р., зафіксоване збільшення кількісних та якісних показників розвитку туристичної сфери. Чинними були 5711 ліцензій на туристичну діяльність (1745 – туроператори та 3966 – турагенти). Впродовж 9 місяців 2008 р. туристичними підприємствами обслуговано 2,4 млн.туристів (на 17% більше, ніж в аналогічному періоді 2007 р.) та 1,9 млн.екскурсантів (на 17% більше), в т.ч. за видами туризму:
- в’їзний – 313,5 тис.,
- виїзний – 1 млн.осіб,
- внутрішній – 1,1 млн.осіб.

Обсяг наданих туристичних послуг ліцензіатами за 9 місяців 2008 р. збільшився порівняно з аналогічним періодом минулого року на 62%  і становить майже 6,3 млрд.грн. Платежі до бюджету ліцензіатів збільшився на 25% і становлять 158 млн.грн. В середньому на одного ліцензіата припадає 35,8 тис.грн. платежів до бюджету.

В роботі "круглого столу" також взяли участь Перший заступник Міністра культури і туризму України Владислав Корнієнко, Голова Державної служби туризму і курортів України Анатолій Пахля, Перший заступник Голови Державної служби туризму і курортів України Ольга Соколова, Голова громадської ради при Державній служби туризму і курортів Євген Самарцев, Президент Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха, посадові і службові особи органів державної влади, представники бізнесу та громадськості.
 
За результатами «круглого столу» буде підготовлено перелік пропозицій і рекомендацій щодо удосконалення механізму формування та реалізації державної політики в сфері туризму і курортів.