..

 

Міжнародна організація праці підтримує економіку України

14 лип. 2022

Продовжується Проєкт Міжнародної організації праці «Підхід до гідної праці в Україні на основі ринкових систем (початковий етап)», який реалізується у партнерстві з Агентством ООН у справах біженців за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного співробітництва та розвитку (Sida).

Проєкт розпочався у складних умовах у лютому 2022 року і є орієнтованим на визначення пріоритетних секторів української економіки, розвиток яких має сприяти залученню та зайнятості представників вразливих груп трудового потенціалу України, зокрема, внутрішньо-переміщених осіб, жінок та молоді.

Проєкт використовує апробований підхід до гідної праці на основі розвитку ринкових систем (РРС), орієнтований на стимулювання сталих, довгострокових змін та масштабування ефекту. Цей підхід передбачає усунення корінних причин ключових системних обмежень, які стримують створення робочих місць та покращення їхньої якості, а також виявлення можливостей шляхом роботи з учасниками місцевих ринків, які мають відповідні навички.

13 липня 2022р. було презентовано проєкт Звіту початкового етапу Проєкту, орієнтованого на визначення трьох галузей із високим потенціалом для залучення вразливих та іншим чином виключених працівників до роботи з відновлення. Наразі, за результатами роботи команди дослідників проєкту, такими галузями виступають «Будівництво», «Догляд за дітьми» та «Онлайн комерція».

У подальшому планується провести експрес-аналіз ринкових систем у кожній з трьох відібраних галузей з метою визначити, як ці галузі наразі функціонують, наявні в них системні обмеження, що заважають зростанню й розвитку, та ключові напрями втручання для усунення цих обмежень та розробити проєкт, який може усунути виявлені системні обмеження і створити більшу кількість робочих місць або покращити якість існуючих для вразливих та виключених працівників у процесі реконструкції країни.

Радник Конфедерації роботодавців України Родіон Колишко, який брав участь у презентації звіту, зокрема, зазначив, що не ставлячи під сумнів результати роботи дослідників проєкту, яка включала кабінетні дослідження та опитування роботодавців, наведеному аналізу бракує системності в описі структури зайнятості по кожній із обраних галузей. Аналіз структури занятості, на думку Родіона Колишка, дозволив би краще зрозуміти потенціал включення у ці галузі представників визначених вразливих груп та можливості системи освіти у формуванні сучасних знань і навичок, затребуваних для продуктивної зайнятості дорослого населення у зазначених секторах.




Теги: Конфедерація роботодавців України , Колишко Родіон , Радник Конфедерації роботодавців , навчання дорослого населення