..

 

Соціальний діалог як невід’ємна частина європейської інтеграції України

20 лип. 2022

19 липня, ц.р. у Кракові за ініціативи Європейського економічно-соціального комітету відбулась міжнародна Конференція з питань допомоги у відновленні Україні та її Європейській перспективі (Conference on relief and reconstruction of Ukraine and its European perspective) (#CivilSocietyForUkraine @EESC_REX @EESC_SOC @EU_EESC).

Як зазначив Президент секції зовнішніх зносин Європейської Комісії пані Дімітріс Дімітріадіс, «Ми спеціально скликали цю конференцію саме у цей непростий час. З одного боку, Україна здобула статус кандидата у члени ЄС, з іншого – безпрецедентна агресія руйнує країну, спричиняючи біль, відчай, але й і надію. І в ці часи громадянське суспільство, соціальний діалог мають відіграти свою роль у процесі відновлення та гуртування нації».

Робота конференції була зосереджена як на політичних аспектах співпраці України та ЄС щодо європейської інтеграції, так і навколо допомоги внутрішньо і зовнішньо переміщеним особам, практичним аспектам забезпечення їх безпечного перебування та влаштування в країнах ЄС та в Україні.

У панелі, присвяченій можливостям організацій громадянського суспільства у їх роботі з внутрішньо-переміщеними особами та забезпеченні економічного розвитку взяв участь Радник Конфедерації роботодавцівУкраїни Родіон Колишко. «Внутрішньо переміщені особи - це не просто статистичні цифри. Це люди, які втратили своє звичне місце життя і роботи, які мігрували в країни ЄС і повернулися в Україну», - зазначив Родіон Колишко.«На думку роботодавців, головним у період тотальної нестабільності та загроз є безпека наших громадян, зокрема - запобігання торгівлі людьми, особливо вимушеними мігрантами. Конфедерація роботодавців України за підтримки Міжнародної організації праці наразі працює над створенням партнерства організацій роботодавців, підприємств країн ЄС та України заради запобігання торгівлі людьми. Основою цього процесу має стати засадничий документ Міжнародної організації праці «Запобігаючи примусової праці».

Іншим аспектом роботи організацій роботодавців з внутрішньо переміщеними особами є забезпечення швидкого оволодіння ними практичних знань і навичок, які б дозволили їм у короткій перспективі вийти на ринок праці. «Ми вже розпочали розроблення спеціалізованої електронної платформи, яка має містити доступні онлайн ресурси щодо професійного навчання, короткотермінові курси, практичні поради, електронні підручники та багато іншого електронного контенту, який сприятиме якомога скорішому виходу людини на ринок праці (можливо, з отриманням сертифікату про часткову чи мікро професійну кваліфікацію (microcredentials)», - зазначив Родіон Колишко.

Довідково: за даними Міжнародної організації праці у світі близько 21 мільйона осіб, праця яких вважається вимушеною.




Теги: соціальний діалог , професійні кваліфікації , думка роботодавців , Конфедерація роботодавців України , Родіон Колишко , Радник Конфедерації роботодавців