..

 

Всеукраїнські об`єднання організацій роботодавців створили єдиний представницький орган для ведення колективних переговорів

28 січ. 2008

28 січня ц.р. відбулося зібрання керівників всеукраїнських об`єднань організацій роботодавців. Необхідність такого зібрання була викликана зверненням Міністерства праці та соціальної політики щодо визначення представників від всеукраїнських об`єднань організацій роботодавців до складу групи повноважних представників Сторони власників та уповноважених ними органів для ведення колективних переговорів з укладення Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України і всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців та всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями на новий термін.
 
На зібранні прийнято рішення про утворення єдиного представницького органу для ведення колективних переговорів і укладення угод на 2008 рік, у складі 15-ти всеукраїнських об`єднань організацій роботодавців, що діють на національному рівні, а також надано строк для подання персональних кандидатур від об`єднань. Створення єдиного представницького органу відповідає ст. 16 Закону України «Про організації роботодавців».
 
Враховано й інтереси новостворених всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців та об`єднань громадян, які не зареєстровані відповідно до Закону України «Про організації роботодавців», які можуть делегувати повноваження по веденню колективних переговорів та укладенню угоди одному з об'єднань організацій роботодавців, представленому в єдиному представницькому органі.
 
Серед інших були розглянуті питання:
-          необхідності координації діяльності всеукраїнських об`єднань організацій роботодавців;
-          про звернення до Прем`єр-міністра України спільно з профспілковою стороною Національної тристоронньої соціально-економічної ради щодо необхідності внесення змін до розпорядження КМУ від 09.01.2008р. № 61-р «Про проведення перевірки діяльності фондів соціального страхування», як прийнятого з порушенням чинного законодавства та без відповідних консультацій зі сторонами соціального діалогу;
-          про ротацію в складі правлінь фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування;
-          про представлення всеукраїнських об`єднань організацій роботодавців в колегіях міністерств та відомств тощо.