..

 

Під егідою Спільного представницького органу сторони роботодавців проведено «круглий стіл»

19 жовт. 2009

16 жовтня ц.р. відбувся круглий стіл, ініційований Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні з питань віднесення штрафних санкцій за несвоєчасне перерахування внесків до Пенсійного фонду України до адміністративно-господарських санкцій та застосування ст. 250 Господарського кодексу України до подібних санкцій та застосування строків позовної давності до вимог про стягнення штрафних санкцій центрального органу виконавчої влади, що здійснює управління державним матеріальним резервом.

Участь у круглому столі взяли представники : Федерації роботодавців України, Конфедерації роботодавців України, Спілки податкових консультантів України, Пенсійного фонду України, фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування,  Державного комітету України з державного матеріального резерву, Апеляційного адміністративного суду, Мінпраці, Мінекономіки тощо.

За результатами обговорень було прийнято рішення про звернення учасників круглого столу до Верховного Суду України з метою отримання роз`яснень щодо тлумачення спірних норм, а також надання керівних роз`яснень з питань правильного та однакового застосування цих норм.

Так, в якості питань, що потребують позиції Верховного Суду України, визначено: ознаки, дотичні до адміністративно-господарської санкції, поширення строків позовної давності на застосування штрафних санкцій Пенсійним фондом України та поширення статті 250 Господарського кодексу України на такі правовідносини, тлумачення терміну “зобов`язання” та «штраф», поширення строків позовної давності на нарахування штрафних санкцій  Державним комітетом України з державного матеріального резерву.

Від Конфедерації роботодавців участь в круглому столі взято директором департаменту правового забезпечення Н.Гостєвою, якою були надані деякі пропозиції до проекту звернення, зокрема, що структурування звернення, а також необхідності посилання у зверненні на Закон України «Про порядок погашення зобов`язань перед бюджетами та державними цільовими фондами», яким врегульовано питання поширення строків позовної давності до застосування штрафних санкцій з тим, що Верховний Суд, застосовуючи аналогію закону, зміг правильно та однозначно розтлумачити правовідносини, пов`язані із нарахуванням штрафних санкцій Пенсійним фондом України. 

Цим круглим столом запроваджена низка круглих столів під егідою Спільного представницького органу з питань, що становлять обопільний суспільний інтерес для всіх учасників.

Наступним питанням, що передбачається обговорити в форматі круглого столу,  є питання запровадження електронної звітності.