..

 

Відбувся круглий стіл “Електронна звітність: реалії та перспективи ”

26 січ. 2010

26 січня ц.р. Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні (СПО) за організаційної та медіа підтримки Комунікаційної групи  ESG відбувся анонсований круглий стіл “Електронна звітність: реалії та перспективи” за участю представників Держкомінформатизації, Держкомспецзв`язку, Державної податкової адміністрації, фондів соціального страхування, Держкомпідприємництва, Ради підприємців при КМУ, ТПП, УНКМТПП, УСПП, компаній – учасників ринку IT-технологій.

Головою СПО, Виконавчим Віце-президентом Конфедерації роботодавців України Мірошниченком О. було наголошено на основних принципах, на яких має бути запроваджено електронну звітність :

- безоплатність надання державою послуг з подання звітності в електронному виді для платників податків (страхувальників);

- забезпечення права вибору суб`єктом подання звітності на її безпосереднє подання до відповідного органу або через оператора;

- забезпечення права вибору способу подання (в паперовій/електронній формах/ магнітних носіях);

- встановлення вимог до операторів (акредитація та ліцензування, відповідальність – у    разі обрання послуг оператора);

- встановлення вимог до збереження конфіденційності отриманої звітної інформації;

- вироблення єдиних правил прийняття, обробки звітної інформації для органів, до яких подається звітність в електронному виді.

Іншими учасниками круглого столу були озвучені інституціональні проблеми, які необхідно подолати шляхом впорядкування нині діючої нормативно-правової бази та прийняття нової. Окрім того були озвучені проблеми суто технічного характеру, які не дозволяють запровадити електронну звітність, в т.ч., різні формати крептозахисту електронних повідомлень, відсутність єдиних технічних специфікацій тощо, та було наголошено на необхідності комплексного та системного розгляду цього важливого питання. 

Також учасниками круглого столу було наголошено на необхідності створення конкурентного середовища для учасників ринку електронної звітності, недопустимості реклами окремих операторів на веб-сайтах центральних органів виконавчої влади, до яких подається звітність, нав`язування цими органами конкретних програмних продуктів.

Учасники круглого столу напрацювали проект рекомендацій та прийняли рішення створити постійно діючу робочу групу (із залученням спеціалістів та доробок, напрацьованих УСПП за результатами проведення круглого столу щодо запровадження електронного цифрового підпису) для моніторингу та напрацювання масиву нормативно-правових актів, які дозволять запровадити електронну звітність, електронний цифровий підпис.