..

 

Семінар "Відносини ЄС - Україна: роль громадянського суспільства. Зміни у промисловості та економічна криза в Україні"

30 бер. 2010

За спільною ініціативою Національної тристоронньої соціально-економічної ради при Президентові України та Європейського Економічного Соціального Комітету 25 – 26 березня 2010 року відбувся Семінар «Відносини ЄС - Україна: роль громадянського суспільства. Зміни у промисловості та економічна криза в Україні».

У продовження семінару, організованого Європейським економічним і соціальним комітетом (ЄЕСК) та Національною тристоронньою соціально-економічною радою при Президентові України (НТСЕР) щодо залучення громадянського суспільства до процесу відносин Європейського Союзу та України, проведеного в Україні у жовтні 2008 року, Комітету 25 – 26 березня 2010 року за спільною ініціативою зазначених установ відбувся Семінар «Відносини ЄС - Україна: роль громадянського суспільства. Зміни у промисловості та економічна криза в Україні».

Участь у семінарі взяли високопосадові особи з обох сторін. Зокрема, сторону ЄЕСК представляли Сеппо Калліо (віце-президент ЄЕСК) Ф. Хамро-Дротц (голова спеціалізованої секції «Зовнішні відносини», ЄЕСК), Генрі Малосс (Президент групи роботодавців ЄЕСК). Українську сторону, зокрема, представляли Ірина Акімова (перший заступник Глави Адміністрації Президента України), Василь Надрага (Міністр праці та соціальної політики України), Микола Янковський (Співголова Національної ради від всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців), Олексій Мірошниченко (Голова Спільного представницького органу організацій роботодавців на національному рівні), Василь Хара (Співголова Національної ради від всеукраїнських профспілок та їх об’єднань) тощо. Також у роботі семінару взяли участь Посол Хосе Мануель Пінто Тейшейра (голова делегації Європейської комісії в Україні), представники секцій Європейської комісії. 

Основною темою семінару було обговорення ролі та місця організацій громадянського суспільства у процесах, що наразі відбуваються між Україною та ЄС, зокрема, розробці Угоди про Асоціацію України та ЄС та Поглибленої Угоди про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС її частини, участі громадянського суспільства в ініціативі ЄС «Східне партнерство». Не менш, а можливо, більш важливе завдання учасників семінару полягало у визначенні майбутніх кроків активізації інституцій громадянського суспільства – організацій роботодавців, профспілок, неурядових організацій – у євро-інтеграційній політиці України.

Представники ЄЕСК демонстрували повну готовність співпрацювати із українськими організаціями громадянського суспільства. Зокрема, голова спеціалізованої секції ЄЕСК «Зовнішні відносини» Ф. Хамро-Дротц відзначив три основні складові успішної участі громадянського суспільства у спільних ініціативах України та ЄС – довіру, наявність стійкої зацікавленості та інституційної структури.

У відповідь, перший заступник Глави Адміністрації Президента України, пані І. Акімова закликала зацікавлені організації громадянського суспільства України брати активну участь у діяльності Комітету з економічних реформ, нещодавно створеного Президентом України.

Під час семінару обговорювалися загальнополітичні (стан роботи над Угодою про асоціацію між ЄС та Україною, Моніторинг переговорів щодо укладення поглибленої Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, залучення громадянського суспільства до виконання Угоди про асоціацію між ЄС та Україною тощо) та практичні, прикладні питання (трудове законодавство в Україні та розвиток соціального діалогу, промислова реструктуризація в Україні, вплив кризи на промислові сектори України (металургія, суднобудування, сектор IT-технологій тощо).

Втім, усі учасники семінару погодилися з необхідністю запровадження спільної платформи між НТСЕР та ЄЕСК для забезпечення залучення організованого громадянського суспільства до відносин Європейський Союз – Україна та ведення системного конструктивного діалогу не тільки у форматі «уряд – роботодавців - профспілки», але й з його розширенням за рахунок професійних організацій громадянського суспільства, так званого «третього сектору» - організацій споживачів, творчих союзів, аналітичних установ тощо. Основною зазначеного «третього сектору» може виступити Громадська експертна рада при Українській частині Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС, консультативну зустріч з якою соціальні партнери провели 18 березня 2010 року.

Наступна зустріч представників громадянського суспільства України та ЄС заплановано провести у 2011 році.