..

 

Кабінет Міністрів вимиває обігові кошти роботодавців чим ставить під загрозу діяльність вітчизняних підприємств

22 лют. 2008

Сторона всеукраїнських об`єднань організацій роботодавців Національної тристоронньої соціально-економічної ради звернулась до Президента України та Міністра економіки у зв’язку з ситуацію, що склалась через численні відмови органів митної служби приймати податкові векселі платників податку на додану вартість, які видаються при митному оформленні імпорту товарів на території України.
 
Роботодавці змушені були звернутись до Президента України, тому що ніякої реакції на відкрите звернення до Уряду України про необхідність скасування вищезазначеної постанови та лист Державної митної служби України не послідувало.
 
Ситуація, виникла через прийняття Кабінетом Міністрів України постанови «Про доповнення Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України» від 21.11.2007 р. № 1344, якою введено заборонену на видачу податкових векселів платниками ПДВ.
 
Слід зауважити, що використання податкових векселів імпортерами, які є платниками податку на додану вартість, напряму передбачено нормою пункту 11.5 статті 11 Закону України «Про податок на додану вартість».Згідно пункту 11.4 статті 11 вищезазначеного Закону зміни порядку оподаткування податком на додану вартість можуть здійснюватися лише шляхом внесення змін до цього Закону окремим законом з питань оподаткування цим податком.
 
Наслідками відмови органів державної митної служби у прийнятті податкових векселів є те, що вже зараз велика кількість підприємств позбавлена можливості відстрочення сплати податкового зобов’язання з податку на додану вартість на термін, передбачений законом.
 
Через відволікання грошових коштів з обороту, вітчизняні виробники вже сьогодні зазнають значних збитків. В разі повної відмови від практики використання податкових векселів, через важкий фінансовий стан таких підприємств, зменшаться надходження до державного та місцевих бюджетів, державних фондів соціального страхування . При цьому сума відшкодування податку із державного бюджету збільшиться в декілька разів.