..

 

Спростити митні процедури

1 черв. 2010

Спільний представницький орган сторони роботодавців на національному рівні в ході нещодавньої робочої наради з Віце-прем’єр-міністром України Сергієм Тігіпком підготував пропозиції щодо спрощення процедури митного та суміжного до нього контролю під час оформлення товарів.
Зокрема, пропонується внести зміни до Митного кодексу України щодо скорочення строків митного оформлення, уточнення методів визначення вартості товарів, які імпортуються в Україну, відповідальності посадових осіб за неправомірні дії.

СПО виступає за зміни до Постанови Кабінету Міністрів України №1766 від 20.12.2006 р. "Про затвердження Порядку декларування митної вартості товарів, що переміщуються через митний кордон України", які передбачають використання митними органами під час перевірки та визначенні митної вартості товарів лише економічно обґрунтовані показники.
Роботодавці виступають за відкритий доступ суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності до граничних показників митної вартості товарів, згідно цінової інформації Єдиної автоматизованої інформаційної системи Держмитслужби України, по критеріях, розголошення яких не буде порушувати законодавство та права осіб.
СПО на нараді із Віце-прем’єр-міністром запропонував також внести суттєві зміни до існуючої нормативно-правової бази та скасувати низку рішень деяких міністерств та Держмитслужби України.
Коментар Голови Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, Виконавчого Віце-президента Конфедерації роботодавців України  Олексія Мірошниченка:
- Нам вкрай необхідно внести зміни щодо скорочення терміну розгляду митної декларації та додатків до неї Митною службою до 2-х днів. Сьогодні при поданні митної декларації термін розгляду документації у структурних підрозділах митниць складає до 10 днів. Крім цього, законодавство в окремих випадках передбачає отримання протягом 2-3 тижнів відповідних дозвільних документів від інших міністерств та відомств.
Настільки тривалий розгляд заяв і звернень призводить до зриву термінів постачання готової продукції, до виникнення простоїв і порушенню графіків виробництва. Вважаю, що вирішити цю проблему можливо за рахунок встановлення термінів розгляду документів в митних органах, а також встановлення відповідальності посадових осіб за порушення митного законодавства.
Вирішенню цієї проблеми допоможе також і введення механізму «попереднього декларування товарів». Таким чином, до моменту приходу товарів, що імпортуються, декларант зможе підготувати і надати вже погоджений перелік документів для підтвердження контрактної вартості товарів.
Скорочення термінів митного оформлення можливе і шляхом введення системи «єдиного реєстраційного вікна». При цьому, в єдине реєстраційне вікно декларант зможе надати необхідні документи для проходження митних процедур і документи для здобуття санітарно-епідеміологічних і екологічних дозволів, висновків СБУ.

Тобто, роботодавці вважають за доцільне скорочення терміну розгляду митної декларації та додаткових документів до неї до 2-х днів.