..

 

Сприяємо якісному поліпшенню нормативних актів

6 жовт. 2010

Спільний представницький орган сторони роботодавців на національному рівні за результатами узагальнення пропозицій та зауважень, що продовжують надходити від всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців, у своєму листі до Пенсійного фонду України звертає увагу на необхідність подальшого доопрацювання деяких з порядків та положень, розроблених на реалізацію Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Невирішеним залишається питання подвійного обкладання внесками на соціальне страхування сум винагород за договорами цивільно-правового характеру у разі, якщо у свідоцтві про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця та/або у свідоцтві про сплату, наприклад, єдиного податку не зазначено жоден з видів діяльності. Проблема витікає із зобов’язань Пенсійного фонду України стягнути з сум таких винагород єдиний внесок, а у Податкової адміністрації – стягнути з підприємця відповідний податок, частина якого (за незміненого поки що законодавства) має спрямовуватись до Пенсійного фонду. Тож зазначене питання потребує якнайскорішого врегулювання.

Потребує роз’яснення порядок внесення даних до таблиці 6 додатку 4 до «Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску….» у разі, якщо особа хворіла у двох і більше місяцях підряд.
Незрозумілим залишається питання заборони коригування даних про дохід особи та/або нараховані суми єдиного внеску (п.5.9 того ж порядку) помилково внесені до звіту. Враховуючи, що звітність подається не по пенсійних внесках, а по єдиному внеску, відсутність можливості корегування сум доходів осіб за попередні періоди призведе до викривлення даних для розрахунку виплат по інших видах соціального страхування. Вважаємо, що питання можливості коригування цих даних за попередні періоди потребує обов’язкового вирішення.

Потребує в п.5.7 (цього ж порядку) роз’яснення, який період вказувати на Титульному аркуші при поданні звіту на особу за попередні періоди, якщо відомості на неї не були подані вчасно.

Не визначено можливість коригування помилок у графі «громадянство» таблиці 6 додатку 4. Пропонуємо врегулювати це питання.

Вважаємо за доцільне у пунктах 8 та 10 «Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску або повернення помилково сплачених коштів» чітко визначити строки повернення коштів страхувальникам. Одночасно Порядок потребує доповнення зобов’язанням Пенсійного фонду надавати платнику мотивовану відповідь про відмову у поверненні коштів.

Потребує конкретизації перелік соціальних допомог та виплат, установлених колективним договором, на які не нараховується єдиний соціальний внесок. У іншому випадку така узагальнена неоднозначність призведе до вільного трактування цих сум як платником, так і працівниками робочих органів Пенсійного фонду.

Вважаємо, що вищенаведені пропозиції сприятимуть якісному поліпшенню нормативних актів та зменшенню конфліктних ситуацій при реалізації нового законодавства, йдеться у листі.