..

 

Роботодавці та освітяни презентували ініціативи, які мають допомогти розвитку високотехнологічної індустрії та підвищити інноваційний потенціал України

7 лют. 2011

4 лютого, у Харкові, на базі Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», відбулася публічна презентація ініціатив Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні та Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України щодо утворення в країні умов для розвитку високотехнологічної індустрії та підвищення інноваційного потенціалу.

У заході взяли участь Голова роботодавців України Дмитро Фірташ, його перші заступники Олексій Мірошниченко та Дмитро Олійник, заступник Голови роботодавців України Олег Шевчук, Харківський міський голова Геннадій Кернес, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юрій  Сапронов, ректори Національних технічних університетів “Київський політехнічний інститут” Михайло Згуровський та “Харківський політехнічний інститут” Леонід Товажнянський, Президент Індустріальної групи “УПЕК” Анатолій Гіршфельд, керівники понад 40 великих промислових підприємств, студентство Харківського політеху та журналісти.

Серед основного кола тем, які розглядались учасниками –  стимулювання інноваційної діяльності в Україні й підвищення конкурентоспроможності вітчизняного високотехнологічного бізнесу, підготовка професійних кадрів і розвиток науково-виробничого потенціалу держави, можливості  впровадження на промислових підприємствах винаходів українських науковців та новітніх технологічних розробок, а також стан і перспективи системи підготовки фахівців в Україні.

За словами Голови роботодавців України Дмитра Фірташа, сьогодні  Україна стоїть перед необхідністю розпочати процес, який би відповідав сучасним світовим тенденціям. Він зауважив, що останнім часом Україна не відновила втрачений в силу різних причин процес тісної взаємодії науки і виробництва, який базується на всебічному використанні науково-виробничого потенціалу держави, можливостях впровадження на підприємствах винаходів науковців та сучасних технологій, системі підготовки професійних кадрів.

«База втрачена», «ми купуємо технології за кордоном і привозимо звідти спеціалістів», зазначив Дмитро Фірташ, говорячи про негативні тенденції. Виступаючи в аудиторії НТУ «Харківський політехнічний інститут», він також наголосив, що вважає дуже важливим «втягнути у цей діалог державу». «Ми можемо стати тим локомотивом, – сказав Дмитро Фірташ, – який штовхатиме у потрібному напрямку державу». «Ми готові, – додав він, говорячи від імені роботодавців, – надати свої бази», вдосконалювати законодавство, акумулювати процес і активізувати ініціативу знизу.

Виступаючи на презентації ініціатив Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні та Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України, Харківський міський голова Геннадій Кернес запропонував зробити Харків постійним місцем проведення заходів, присвячених інноваційно-інвестиційному розвитку.

«Перед нами стоять серйозні і відповідальні завдання, – підкреслив міський голова. Наше покоління має закласти новий фундамент розвитку країни на десятиліття вперед – так само, як це зробили наші батьки і діди, які створили індустріальну, інтелектуальну міць держави, передали нам статус першопрохідців у багатьох галузях науки і техніки».

Голова Ради Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України, ректор НТУ “КПІ” Михайло Згуровський  у своїй доповіді «Принципи створення керованої інноваційної моделі розвитку економіки України» наголосив на тому, що розвиток інноваційно-інвестиційного бізнесу в Україні гальмується за рахунок багатьох стримуючих факторів. “Перш за все, існуюче законодавство виключає з інноваційного циклу саму державу і наукові інститути та університети, оскільки авторами українських патентів є лише вчені, які самостійно не в змозі організувати складний інноваційний процес, на відміну, наприклад, від американського досвіду, де законом Бея-Доула від 1980 року чітко визначено порядок отримання прав на патенти, якими захищаються результати інтелектуальної власності, створені за кошти держави”, – додав Михайло Згуровський.

Звертаючись до студентства “Харківського політехнічного інституту”  заступник Голови Ради ФРУ, Президент ІГ “УПЕК” Анатолій Гіршфельд зауважив, що потенціал інноваційної економіки сьогодні оцінюється приблизно в 1%, у той час як на межі 90-х років  Україна мала одні з найкращих стартових умов не тільки з республік колишнього Союзу, але і Східної Європи, про що свідчить кількість студентів та вчених на 1000 мешканців, структура економіки, основу якої в той період складала в основному високотехнологічна промисловість.

Продовжуючи, в контексті виступу Анатолія Гіршфельда,  ректор НТУ “ХПІ” Леонід Товажнянський, наголосив на тому, що у зв’язку із тим, що на світовому ринку наукомісткої продукції чітко простежується тенденція посилення конкуренції,  дедалі більша частка витрат підприємств переноситься із сфери промислового виробництва у сферу досліджень і розробок нових технологій та виробів. Леонід Товажнянський навів студентам приклади успішної співпраці очолюваного ним ВУЗу із провідними підприємствами України.

По закінченні заходу Дмитро Фірташ повідомив про досягнуте в цей же день у Харкові спільне рішення звернутися до керівництва держави з ініціативою провести у першому кварталі  2011 року Всеукраїнської наради «Інноваційний  розвиток України через поєднання можливостей влади, бізнесу, освіти та науки». Пролунала також пропозиція запросити до участі у нараді Комітет економічних реформ, народних депутатів, НАН України, представників державної влади, інших зацікавлених осіб.