..

 

Учасники соціального діалогу обговорили проведення пенсійної реформи в Україні

15 лют. 2011

15 лютого, у будинку Федерації профспілок України відбулося перше, у цьому році, засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради у  складі представників уряду, роботодавців та профспілок.

Серед основних питань учасниками соціального діалогу найбільше часу було приділено проведенню Пенсійної реформи в Україні. “Дефіцит бюджету Пенсійного фонду України в 2009 році разом із позикою із Державного бюджету складав 31 мільярд гривень, в 2010 – 34,4 мільярда гривень. 65% від загальної чисельності пенсіонерів одержують пенсію у розмірі до 1000 гривень”, –  з такої невтішної статистики розпочав обговорення цього питання на засіданні НТСЕР Віце-прем’єр-міністр - Міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко.

Однією із причин дефіциту Пенсійного фонду Сергій Тігіпко назвав тіньові зарплати і нелегальну зайнятість. “У нас сьогодні в бюджетній сфері та державному секторі середня зарплата  становить 2,4 тисяч гривень, а в приватному секторі – 1,8 тисяч. Якщо ліквідувати хоча б цю різницю, ми отримаємо майже 20 мільярдів гривень додаткових внесків до Пенсійного фонду”, – заявив урядовець. За його словами, робочі групи уже закінчують вивчення міжнародного досвіду детінізації заробітних плат і прихованої зайнятості. «Ми дивимося на країни з перехідною економікою: Польщу, Чехію, Болгарію. Вони досить жорстко борються з зарплатами в конвертах. Серед впроваджуваних заходів – посилення відповідальності роботодавців, впровадження індикативних заробітних плат тощо. Це ефективні кроки.», – зазначив Сергій Тігіпко.Між тим на думку урядовця, процес легалізації заробітних плат повинен йти паралельно з пенсійною реформою і стимулюванням зростання економіки.

За оцінками роботодавців, сьогодні в тіні працюють близько 5-7 мільйонів українців. Про це під час засідання заявив Перший заступник Голови роботодавців України, Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко. “Зайняте “в тіні” населення не платить внески до Пенсійного фонду. Таким чином, збільшується навантаження на легальний бізнес.”, – зазначив він. На думку Олексія Мірошниченка, перед запровадженням пенсійної реформи, із проектом якої виступає уряд, необхідно розглянути і прийняти Трудовий кодекс, бо саме він передбачає дві основні складові пенсійної реформи – реформування системи оплати праці і врегулювання питання тіньових заробітних плат. “Трудовий кодекс має підготувати країну до пенсійної реформи”, – наголосив він.

Крім того, Олексій Мірошниченко вважає, що пенсійна реформа закладе конфлікт поколінь в Україні, коли необхідно буде виділяти квоти на робочі місця для молоді. Саме тому це питання також необхідно враховувати перед запровадженням реформи.

За оцінками профспілкової сторони для стабілізації бюджету Пенсійного фонду України в економіці країни є значні ресурси, передусім у сферах легалізації заробітної плати, розширення зайнятості, підвищення заробітної плати за рахунок збільшення її частки  у затратах на виробництво продукції. Обсяги цих ресурсів дозволяють не лише перекрити дефіцит бюджету Пенсійного фонду України, але й забезпечити належну диференціацію пенсій залежно від трудового внеску кожного. “На засіданні Спільного представницького органу всеукраїнських профспілок 11 січня 2011 р. було ухвалено рішення не підтримувати законопроект “Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи” як такий, що спрямований на порушення пенсійних прав громадян та вирішення проблем пенсійної системи за рахунок трудящих і пенсіонерів”, – про це під час засідання повідомив заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Українець.

Так як, в процесі дискусії між сторонами засідання не було досягнуто єдиної думки щодо розробленого Кабінетом Міністрів України законопроекту реформування пенсійної системи це питання буде перенесено до розгляду на наступному найближчому засіданні НТСЕР.

Учасниками заходу піднімалось і питання порядку участі соціальних партнерів у формуванні бюджетної політики. Так, Перший заступник Голови роботодавців України, Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник відзначив, що починаючи з 2009 року роботодавці брали активну участь у процесі формування бюджетної політики України. “Максимальне врахування економічно обґрунтованих пропозицій роботодавців щодо підтримки реального сектору економіки сприятиме підвищенню конкурентноздатності вітчизняного виробника та буде свідченням визнання соціального діалогу основним інструментом державної політики  у сфері соціального й економічного розвитку”, – наголосив Дмитро Олійник.

На  засіданні також були затверджені пріоритетні напрями діяльності Національної тристоронньої соціально-економічної ради. Серед них, зокрема, питання впровадження Закону України «Про соціальний діалог в Україні»; формування і прийняття проектів основних напрямів бюджетної політики на 2012 рік, Державного бюджету України на 2012 рік та стабілізації державного  бюджету; формування режиму максимального сприяння бізнесу шляхом оптимізації рівня податкового навантаження, зниження рівня корупції  та дерегуляції підприємницької діяльності;  подальшого проведення пенсійної реформи в Україні.