..

 

Леонід Рубаненко пропонує вдосконалити систему відрахувань до фондів соцстраху

3 бер. 2011

Роботодавці Харківщини пропонують увести диференційовану систему відрахувань до фондів соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Про це на підсумковому засіданні Ради територіального управління Держгірпромнагляду в Харківській області сказав Голова Правління Об’єднання організацій роботодавців Харківщини  Леонід Рубаненко.

«Роботодавці протягом останніх 10 років висловлювали й висловлюють необхідність зниження введення диференційованих штрафних тарифів і віднесення підприємств до класу ризику в залежності від стану безпеки праці та наявності системи охорони праці. Якщо на підприємстві немає виробничих травм та профзахворювань, а також не виявлені випадки їх приховування, то страховий внесок цього підприємства в Фонд має бути мінімальним і навпаки», – наголосив Леонід Рубаненко.

Він підкреслив, що головним чинником забезпечення безпеки праці на виробництві є своєчасне проведення профілактичних заходів. Тому, на його думку, ФСС від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань повинен брати участь у фінансуванні комплексів профілактичних заходів на підприємствах.

При цьому Леонід Рубаненко констатував, що на сьогодні пріоритет віддається не профілактиці нещасних випадків, а їх матеріальному відшкодуванню. «Ці цифри неупинно ростуть. Так, у 2010 році ця цифра становила 55,5 млн. грн., а грошей на стимулювання працедавців за цей час ні копійки не виділялося», – сказав він.

Роботодавець також зауважив, що пропозиція Держкомітету України з промбезпеки щодо необхідності фінансування заходів, спрямованих на профілактику нещасних випадків на виробництві, є слушною. «Ми підтримуємо рекомендації Державного комітету України з промислової безпеки та охорони праці віднести до захищених статей бюджету фінансування заходів, спрямованих на упередження нещасних випадків, упередженню загрози здоров’ю працівників, викликаних умовами праці, в розмірі не менше 5% надходжень до наступного до цього бюджетного періоду», – зазначив Леонід Рубаненко.