..

 

Олексій Мірошниченко: Поки що держава вимагає від бізнесу чесності в односторонньому порядку

25 бер. 2011

Відрахування із заробітних плат не забезпечують реального соціального захисту та безбідної старості, тому більшість українців не бачать в них особливого сенсу. 170 тисяч підприємців, за даними податківців, ухиляються від сплати податків. Звісно з цим необхідно боротися. Проте одним контролем нічого не досягти.

Тим часом експерти відмічають, що необхідні кардинальні і в той же час прості кроки аби “вивести зарплати з тіні”.

Не заважати бізнесу працювати

Перше – це навести лад на місцях і почати будувати чесні відносини з бізнесом.

“Держава повинна чесно повертати ПДВ, чесно формувати списки на його автоматичне відшкодування. Також чесно повинна вести себе митниця і не обтяжувати бізнес. Держава повинна почати боротися з корупцією, зробити доступними кредитні ресурси та запитати у роботодавців – що ще необхідно змінити аби створити достойні умови для його роботи. І тоді бізнес піде назустріч державі”, – таку думку висловив перший заступник Голови СПО роботодавців, Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

Поки що ситуація така, що держава вимагає від бізнесу чесності в односторонньому порядку. Підприємцям, які мають право на компенсацію того ж ПДВ, добре запам’ятався минулий рік, коли з ними розраховувались неживими грошима, а облігаціями. До того ж, сума заборгованості, яка залишилась й до нині невідома.

З корупцією у нас теж не поспішають боротися. Проте більшість компаній сплачують зарплату у конвертах, враховуючи свої витрати на корупційний фактор, з яким їм доводиться стикатися.

Знизити навантаження на роботодавців

Експерти відмічають, що в Україні найвищий у Європі рівень відрахувань з Фонду оплати праці. Якщо працівник сплачує у соцфонди до 4% від зарплати, то роботодавець за нього сплачує більше 40%. Тому необхідно зменшити ставку соціального внеску, бо коли бізнес в Україні буде зацікавлений працювати легально, тоді відповідно підвищиться  і база нарахування.

За словами Олексія Мірошниченка, адекватне навантаження на Фонд оплати праці повинен складати максимально 25-27%. Крім того, він звернув увагу на необхідності перерозподілу відрахувань до соцфондів між працівником та роботодавцем.

(підготовлено за матеріалами публікації Інтернет ресурсу “БАГНЕТ”)