..

 

Сторона роботодавців пропонує помірно збільшувати мінімальні гарантії з оплати праці

21 квіт. 2011

Сторона роботодавців за результатами консультацій з соціальними партнерами запропонувала державній та профспілковій стороні підтримати наступні позиції щодо встановлення розмірів мінімальної заробітної плати  на 2012 рік:

1.Середній розмір мінімальної заробітної плати у 2012 році встановити на рівні не вище 1117 грн., що відповідатиме 116% зростання МЗП у порівняні з  2011 р. Такі ж темпи зростання передбачені пунктом 2.1 Генеральної угоди на 2010-2012 роки і для розміру середньої заробітної плати у 2012 році.

2. Встановлення  мінімальної заробітної плати передбачити не більше ніж 2 рази на рік. Таким чином при середньому розмірі 1117 грн. на перше півріччя 2012 року встановити МЗП у розмірі 1080 грн., а на друге півріччя – 1154 грн.

Роботодавці пропонують забезпечити якнайскоріше доопрацювання соціальними партнерами та подання на розгляд Кабінету Міністрів України та Верховної ради України проектів законів України щодо зміни поняття мінімальної заробітної плати з метою включення до неї доплат, надбавок, премій та інших заохочувальних виплат (крім компенсаційних виплат та виплат разового характеру); вилучення із законодавства норм щодо встановлення МЗП (в її існуючому визначенні) на рівні не нижче прожиткового мінімуму.

Зазначені законопроекти можуть бути запозичені із запропонованих Віце-прем’єр-міністром - Міністром соціальної політики України Сергієм Тігіпком ініціатив щодо легалізації трудових відносин, які в цій частині були підтримані стороною роботодавців.

На думку роботодавців, необхідно також взяти до уваги те, що відповідно до норм Генеральної угоди на 2010-2012 роки розмір заробітної плати некваліфікованого працівника за повну норму робочого часу в нормальних умовах повинен перевищувати фактичний рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ця норма фактично моделює принцип визначення гарантованого мінімального рівня оплати праці, який має замінити існуючі підходи щодо встановлення мінімальної зарплати у жорсткій прив’язці до прожиткового мінімуму.

Слід зазначити, що пропозиції профспілкової сторони (1309-1824 грн.) та сторони держави (1180-1239 грн.) не знайшли підтримки у більшості членських організацій роботодавців та підприємств.