..

 

Перспективи нового міжнародного стандарту із соціальної відповідальності ІSО 26000 для Східної Європи

10 квіт. 2008

7-8 квітня 2008 року у приміщенні ДП "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" відбувся Міжнародний Форум «Перспектива нового міжнародного стандарту із соціальної відповідальності ІSО 26000 для Східної Європи».
 
В роботі Форуму взяли участь представники Міжнародної Робочої Групи ISO М. Норейтер та П. Мазо, голова мережі Глобального Договору ООН Джок Мендоза-Вілсон, представники Держспоживстандарту України, Національних «дзеркальних» комітетів України, Білорусії та Болгарії, Конфедерації роботодавців України, Федерації профспілок України, організацій з захисту прав споживачів, громадських організацій, науковців з різних регіонів України.
 
Підчас Форуму учасники мали можливість висловити свої думки та враження від проекту міжнародного стандарту із соціальної відповідальності ІSО 26000.
 
Зокрема, Голова Громадської ради Держспоживстандарту Леонід Школьник висловився за найскоріше проведення конкурсу із соціальної відповідальності бізнесу під головуванням Держспоживстандарту. А Голова цього комітету І. Лосюк досить однозначно провела асоціації соціальної відповідальності бізнесу з обов`язком компаній утримувати соціальну сферу, що дісталася їм у спадок від СРСР.
 
На думку Конфедерації роботодавців, такі висловлювання з боку посадовців свідчать про неадекватне розуміння соціальної відповідальності в суспільстві. Разом з цим, підчас проведення Форуму та засідання національного "дзеркального комітету" з розробки проекту стандарту із соціальної відповідальності ІSО 26000 з боку і міжнародних експертів, і членів робочих груп було висловлено багато практичних та суттєвих рекомендацій. Вони торкались контексту і суті соціальної відповідальності в цілому та проекту вказаного стандарту зокрема.
 
Було відзначено, що одним з основних завдань стандарту є узагальнення ставлень до соціальної відповідальності з боку різних груп зацікавлених осіб (stakeholders), що відбувається, зокрема, шляхом їх залучення до роботи над проектом стандарту у межах діяльності Міжнародної організації з питань стандартизації (ISO). При цьому слід зазначити поширення соціальної відповідальності з традиційного бізнес-середовища на організації споживачів, працівників, державні установи тощо.
 
Продовження роботи над розробкою проекту міжнародного стандарту відбудеться у Белграді (Сербія), де16-18 квітня 2008 року буде проведено регіональний семінар - робоча зустріч міжнародних експертів із розробки проекту стандарту із соціальної відповідальності ІSО 26000. В роботі зазначеного семінару буде приймати участь представник Конфедерації роботодавців України.