..

 

Забезпечити зайнятістю людей з інвалідністю: розвінчати міфи

28 квіт. 2011

Роботодавці взяли участь у прес-конференції, яка відбулась днями у Києві, за підтримки Програми розвитку ООН та Міжнародної організації праці в межах спільного Проекту «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості”.

Головними акцентами заходу стало обговорення соціальних міфів, які стають бар’єрами на шляху до зайнятості людей з інвалідністю та представлення інформаційних ресурсів, спрямованих на подолання цих міфів.

Учасники прес-конференції дійшли висновку, щосоціальні міфи щодо неконкурентоспроможності людей з інвалідністю на ринку праці породжені браком інформації та недостатньою правовою грамотністю населення. Усі вони погодилися, що вирішити проблему працевлаштування людей з інвалідністю можливо лише якщо відмовитися від створення стереотипних уявлень і оцінити переваги, які несе в собі працевлаштування кваліфікованих кадрів з числа таких людей. Учасники заходу  підтримали ідею, що роботодавці із задоволенням беруть працівників з інвалідністю, якщо вони є кваліфікованими працівниками. Кожен з них запропонував шляхи забезпечення доступу людей з інвалідністю до гідної праці.

Так, відкриваючи прес-конференцію, Старший програмний менеджер ПРООН Катерина Рибальченко наголосила, що ПРООН у своїй діяльності керується підходом, ключовим принципом якого є людський розвиток, що передбачає дотримання прав людини, залучення та недискримінацію. «Людський розвиток передбачає створення такого середовища, в якому людина, яка є справжнім багатством суспільства, має можливість повністю розкрити свій потенціал, жити продуктивно і творчо, в гармонії зі своїми потребами та інтересами». Пані Рибальченко підкреслила, що на шляху до ринку праці люди з інвалідністю стикаються з численними бар’єрами, один з яких – стереотипні уявлення про їх нездатність бути ефективними працівниками. «Розуміючи таку ситуацію, – зазначила вона, – Програма розвитку ООН спільно з Міжнародною організацією праці та державною службою зайнятості два з половиною роки тому запровадила проект «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом підвищення їх доступу до зайнятості», одним із завдань якого є підвищення обізнаності та усвідомлення громадськістю права людей з інвалідністю на гідну працю».

Національний координатор МОП Василь Костриця під час свого виступу підкреслив, що в рамках Проекту вже є успішні приклади корпоративної соціальної відповідальності і соціального діалогу між роботодавцями, профспілками, організаціями інвалідів і урядовими структурами з питань працевлаштування людей з інвалідністю. «Бажано, – відзначив він, – щоб до кінця року ми мали не поодинокі приклади вирішення проблеми зайнятості людей цієї групи населення, а створили дійсно велику мережу українського бізнесу, українських роботодавців та людей з інвалідністю».

З 2008 року принципи роботи ПРООН і МОП підтримує державна служба зайнятості, застосовуючи на практиці Модель працевлаштування і забезпечення зайнятістю осіб з інвалідністю, розроблену в рамках Проекту. «Ключовою відмінністю Моделі є перехід від визначення, що може і чого не може людина з інвалідністю до того, що потрібно зробити, щоб людина могла виконати ту роботу, яка забезпечить реалізацію її потенціалу і буде корисна суспільству», – зазначив у своєму виступі Директор Державного центру зайнятості України, Національний Директор Проекту Володимир Галицький.

Заступник Голови СПО сторони роботодавців, в.о. Президента Всеукраїнської асоціації роботодавців Вячеслав Биковець висловив сподівання, що Проекти, подібні до того, яким організовано прес-конференцію, сприятимуть внесенню у свідомість людей нових прогресивних думок щодо сприйняття людини з інвалідністю, як особи яка не тільки не гірше, а навіть краще може справлятися з професійними обов’язками.

«У випадку подолання стереотипів у ставленні до людей з інвалідністю як таких, які не відповідають вимогам ринку праці, – зазначив пан Биковець, – дуже багато необхідно працювати нам всім – і роботодавцям, і  профспілкам, і державі, щоб виробити підходи, які сприяли би залученню людей з інвалідністю до праці. Зміна технологічного укладу, розширення інформаційних технологій безумовно поступово сприятимуть зникненню диференціації людей у сфері праці за ознакою інвалідності».

Вячеслав Биковець також додав, що у абсолютної більшості роботодавців немає упередженості щодо людей з особливими потребами як таких, що нездатні до продуктивної праці. “Роботодавець оцінює потенційного працівника за багатьма параметрами, серед яких фізична вада далеко не вирішальна. Важливими є кваліфікація, знання, особисті якості, а вже потім інші умови, включаючи можливі додаткові обтяження, пов’язані з пристосуванням робочого місця  до людини. А те, що працівник-інвалід є більш старанним та сумлінним працівником – незаперечний факт”, – зауважив він.

На думку організаторів Проекту, пришвидшити процес успішного працевлаштування людей з інвалідністю допоможуть ефективні підходи до інформування їх та їхніх потенційних роботодавців. Для цього в рамках Проекту було розроблено ряд інформаційних ресурсів.

У ході прес-конференції  також відбулося офіційне оголошення Всеукраїнського конкурсу для роботодавців “Кращі практики корпоративної соціальної відповідальності. Забезпечуємо гідну працю людей з інвалідністю” та журналістського конкурсу на кращу статтю про роботодавця, що забезпечує зайнятістю людей з інвалідністю. Конкурси, організовані Проектом, триватимуть з травня по вересень цього року.