..

 

Олексій Мірошниченко: роботодавці мають намір долучитися до тристороннього партнерства у здійсненні контролю за додержанням законодавства про охорону праці

29 квіт. 2011

Перший заступник Голови СПО роботодавців Олексій Мірошниченко висловив намір роботодавців долучитися до тристороннього партнерства у здійсненні державного нагляду і громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці. Про це він заявив в ході вчорашньої прес-конференції у Федерації профспілок України, яка була присвячена Всесвітньому дню охорони праці.

Олексій Мірошниченко відзначив, що сьогодні на підприємствах значно більше витрат припадає на пільги та компенсації, що пов’язані із шкідливими умовами праці, ніж на фінансування безпеки робіт, заходів щодо запобігання виробничому травматизму і захворюваності та нормалізацію умов праці. “Співвідношення між витратами на поліпшення умов і охорону праці і витратами на доплати за несприятливі умови праці, пільгові пенсії та додаткові відпустки становить приблизно 1:10, а іноді й більше. Усі ці витрати відносять на собівартість продукції, і в результаті, за неналежне ставлення до охорони праці на підприємствах розплачуються суспільство і споживач. Крім того страждає ще і конкурентоздатність національних товаровиробників”, – зауважив перший заступник Голови СПО.

Олексій Мірошниченко також запропонував учасникам прес-конференції напрямки реформування сфери забезпечення гідних умов праці. Серед них, зокрема, зменшення обов’язкових відрахувань на охорону працю (сьогодні це 6-8% ФОП додаткового навантаження), зосередження на встановленні рівня шкідливості впливу умов праці на кожному конкретному робочому місці та запровадження професійного пенсійного страхування.

Під час прес-конференції між Державною службою гірничого нагляду та промислової безпеки України і Федерацією профспілок України, було укладено Угоду про співпрацю у здійсненні держнагляду і громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці. Документ урочисто підписали Голова Держгірпромнагляду Олександр Хохотва та Голова ФПУ Василь Хара.

Відповідно до умов Угоди, яка є чинною до 31 грудня 2015 року, сторони здійснюватимуть постійний обмін інформацією, опрацьовуватимуть пропозиції щодо вдосконалення державної політики у галузі охорони праці, координуватимуть дії під час спільного розслідування нещасних випадків на виробництві тощо. Угодою передбачено участь представників профспілок у комісіях з прийняття в експлуатацію нових або реконструйованих виробничих об’єктів з метою недопущення невідповідності цих об’єктів нормативам з охорони праці. Держгірпромнагляд та ФПУ домовилися щорічно підбивати підсумки виконання Угоди.

Голова Держгірпромнагляду підкреслив важливість укладеної Угоди. Говорячи про Національний день охорони праці, Олександр Хохотва відзначив, що рівень травматизму зменшується щороку в середньому на 13%, але кількість травмованих щорічно залишається надто великою. «Біля кожного працівника ми не поставимо свого інспектора, – зауважив Голова Служби, – та найважливіше, що ми увімкнули механізм обговорення питання охорони праці в суспільстві».
Голова Федерації профспілок України підкреслив необхідність існування окремої національної програми з питань охорони праці і висловив переконання у тому, що окремого розділу у Стратегії розвитку України – замало. «Якщо ситуація з охороною праці буде неналежною, ніхто нас європейцями не назве і до своєї компанії не візьме», – прокоментував Василь Хара необхідність адаптації українського законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки до європейського.

Національний координатор Міжнародної організації праці в Україні Василь Костриця назвав підписання Угоди про співробітництво між Держгірпромнаглядом та ФПУ знаменною подією. «Сьогоднішня Угода – це частина тристороннього діалогу між владою, працівниками і роботодавцями», – підкреслив Національний координатор МОП.