..

 

Роботодавці України та Естонії активізують співпрацю

28 лип. 2011

Сьогодні в Києві відбулося урочисте підписання Меморандуму про співробітництво між Конфедерацією роботодавців Естонії (КРЕ) та Федерацією роботодавців України. Меморандум передбачає встановлення прямих ділових контактів між бізнес-колами обох країн, а також зміцнення можливостей економічної співпраці між Естонією та Україною.

У церемонії підписання взяли участь Президент КРЕ Ен Вескімягі, Голова Ради ФРУ Дмитро Олійник і його перший заступник Борис Райков, Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Яан Хейн, а також Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні з 2002-2006 роки Пауль Леттенс, представники бізнес-середовища обох країн.

Незважаючи на обмеженість внутрішнього ринку, складну економічну ситуацію та  бізнесову політику суб’єктів господарювання країн ЄС, Естонія залишається надійним торговельним партнером України. Світова фінансово-економічна криза, в ході якої відбулася трансформація світових та регіональних ринків, зниження торговельно-економічної активності і падіння товарообігу між Україною та Естонією, ставить перед роботодавцями обох країн серйозні виклики для пошуку нових форматів активізації економічної співпраці.

“Нам приємно визнавати, що співпраця з Україною є пріоритетним напрямком зовнішньоекономічної політики Естонії.  Проте більш рішуче у порівнянні з Україною, реформування Естонією економіки накладає специфічний відбиток на економічні відносини між нашими країнами. Тому, на жаль, негативне — для України — сальдо торговельного балансу з Естонією є вже практично традиційною рисою українсько-естонських взаємин”, – таку думку висловив сьогодні в ході підписання Меморандуму Дмитро Олійник. За його словами, збільшенню обсягів товарообігу та поліпшенню інвестиційного клімату між обома країнами сприятиме перш за все активізація економічної співпраці між діловими колами обох країн.

Як зазначив Ен Вескімягі, естонський бізнес, враховуючи геополітичне положення, обсяги внутрішнього ринку та транзитний потенціал України бачить в ній привабливий ринок з великими можливостями та важливий об’єкт для інвестування.

Достатньо позитивним моментом  був виступ Повноважного Посла Естонської Республіки в Україні Яана Рейна. Так Посол підкреслив, що важливість та оптимізм економічного співробітництва з Україною для Естонії обумовлені також історичною традицією дружби і взаєморозуміння між країнами.

У дружній атмосфері сторони також обмінялись досвідом створення та впровадження положень Маніфесту роботодавців обох країн. Як повідомив Ен Вескімягі, не дивлячись на достатню критику з боку перш за все засобів масової інформації їх країни, владою на законодавчому рівні були на 70% враховані положення задекларовані у Маніфесті роботодавців Естонії.

Дмитро Олійник запросив естонських колег на Об’єднавчий з’їзд роботодавців України, який має проходити в Києві, в кінці листопада 2011 року. На цю пропозицію Ен Вескімягі відповів запрошенням української делегації роботодавців на святкування 95-річчя заснування Конфедерації роботодавців Естонії. Ен Вескімягі поділився з учасниками заходу інформацією про те, що КРЕ навіть старша на 1 рік за проголошену у 1918 році незалежну Естонську республіку. “Приклад такої багатої історії Конфедерації роботодавців Естонії свідчить про важливість і необхідність існування у суспільстві організацій роботодавців”, – підсумував Президент КРЕ.