..

 

Уряд України створив робочу групу для розгляду питання підвищення плати за землю

13 бер. 2012

КИЇВ, 13 березня 2012 року. Кабінет Міністрів України створив робочу групу для вивчення питання підвищення земельного податку та орендної плати за земельні ділянки в поточному році. Першому віце-прем‘єр-міністру України Валерію Хорошковському доручено сформувати склад робочої групи, до якої повинні увійти представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства фінансів, Державного земельного агентства України та Федерації роботодавців України.

Створення комісії стало реакцією уряду на звернення Федерації роботодавців. Протягом останніх місяців до Федерації надходили звернення регіональних організацій, занепокоєних суттєвим підвищенням земельного податку та орендної плати в 2012 році. Також з проханням сприяти у встановленні економічно обґрунтованого рівня оплати за землю звертались черкаські бізнесмени під час зустрічі з Головою Федерації роботодавців України Дмитром Фірташем 2 березня у Черкасах.

За підрахунками членів ФРУ, протягом 2005-2010 років обсяг коштів, сплачених за користування землею, зріс у 3-5 разів. На початку 2012 року вартість користування землею зросла на 50 і більше відсотків. Разом з тим, значна частина земельних ділянок, що знаходяться у користуванні промислових підприємств, не використовуються у господарській діяльності. Проте передача цих «надлишкових» площ місцевим органам влади відбувається повільно.

Одна з головних причин збільшення плати за використання землі – недосконалість Методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та земель населених пунктів. «Реальна вартість земельних ділянок у населених пунктах відрізняється від нормативної у два і більше рази. Наприклад, у Чернігові вартість придбання земельної ділянки складає 12 тисяч гривень, а вартість оренди цієї ж ділянки – понад 26 тисяч гривень», – йдеться у зверненні Чернігівського обласного об‘єднання організацій роботодавців.

Якщо не внести корективи в цю Методику, то витрати підприємств зростатимуть. Як результат, вироблена продукція буде не конкурентною, ціни на неї підвищуватимуться. Крім того, є ризики виникнення соціальної напруги внаслідок можливого скорочення робочих місць. За підрахунками Всеукраїнського союзу виробників будівельних матеріалів та виробів, плата за землю в структурі собівартості продукції сьогодні становить майже 5%. А після підвищення витрат на оплату оренди землі ця цифра може сягнути 15%.

Створена Урядом робоча група повинна вивчити всі ці питання і подати на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції щодо їх врегулювання.