..

 

Український та іноземний бізнес підготував єдину позицію стосовно Угоди про Зону вільної торгівлі між Україною та ЄС

23 лип. 2008

15 липня 2008 року відбулось чергове засідання робочої групи Європейської Бізнес Асоціації з обговорення майбутньої Угоди про Зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, до складу якої входять представники Конфедерації роботодавців України.
 
Учасниками робочої групи був підготовлений документ (EBAFreeTradeAgreement PositionalPaper), який представляє собою спільну позицію членів Європейської Бізнес Асоціації - представників українського та іноземного бізнесу - щодо положень, які мають бути враховані під час переговорного процесу між офіційними делегаціями України та Європейського Союзу.
 
В подальшому EBA спільно з представниками великого бізнесу - Конфедерацією роботодавців України та Асоціацією роботодавців ЄС BusinessEurop - планує офіційно оприлюднити даний документ перед європейською стороною під час наступного європейсько-українського саміту щодо створення Зони вільної торгівлі, який проходитиме в Брюсселі у вересні 2008 року.
 
Зокрема, робоча група зосередила свою увагу на таких питаннях, як перехідний період для імплементування нових для України норм щодо митних тарифів та нетарифні бар’єрів торгівлі; більша відкритість та доступність сектору фінансових послуг; сприятливий режим для іноземного інвестування як в Україні, так і в ЄС; захист інтелектуальної власності; створення ефективного законодавства щодо конкурентної політики; відкритість сегменту державних закупівель для господарюючих суб’єктів сторін тощо.
 
На думку учасників робочої групи, всі ці положення в обов’язковому порядку мають бути відображені в Угоді про Зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.