..

 

Роботодавці працюють над врегулюванням проблеми функціонування системи сертифікації транспортних засобів в системі УкрСЕПРО

18 вер. 2012

КИЇВ, 18 вересня 2012 року. На цьому тижні, в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, за участі керівництва міністерства та групи експертів Федерації роботодавців України, відбудеться нарада з питання врегулювання проблеми функціонування системи сертифікації транспортних засобів в системі УкрСЕПРО.

В Федерації роботодавців відзначають, що відбувається штучне затягування термінів реєстрації зазначених сертифікатів в Реєстрі державної системи сертифікації УкрСЕПРО. Встановлюються різні терміни такої реєстрації – від кількох годин для органів, які працюють через посередницькі структури, до 14 діб для органів, які з такими структурами не пов’язані. Це призводить до несвоєчасного здійснення митного оформлення транспортних засобів та передачі їх споживачам. Як наслідок, автовиробники та автоімпортери несуть значні матеріальні втрати, які врешті-решт переносяться потім на споживачів – наголошують в ФРУ. 

Перший віце-прем’єр-міністр України Валерій Хорошковський вже дав доручення Міністру Мінекономрозвитку Петру Порошенко провести нараду, за участю роботодавців, з врегулювання питання функціонування системи сертифікації транспортних засобів в системі УкрСЕПРО.Зазначене доручення сталорезультатом попередніх звернень Федерації роботодавців до Уряду.

Ще у травні місяці цього року ФРУ звернулась до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з проханням скасувати так званий національний стандарт ДСТУ 3415-96 ”Система сертифікації УкрСЕПРО. Реєстр системи”. Ним встановлено 10-денний термін реєстрації сертифікатів відповідності на транспортні засоби та додаткову експертизу на предмет правильності оформлення цих сертифікатів. Замість цього, в Федерації роботодавців пропонують встановити граничний термін реєстрації сертифікатів протягом однієї доби з моменту надходження інформації від органів з сертифікації до Реєстру, як це було протягом попередніх 15 років (прим. 1996-2010) функціонування системи сертифікації в Україні.

До того ж, як додають в ФРУ, робота Реєстру УкрСЕПРО, яка базується на вищезгаданому національному стандарті, не відповідає ні законодавству України, ні законодавству ЄС та містить значну кількість корупціоногенних чинників.