..

 

Уряд розгляне пропозицію ФРУ про випуск ПДВ-облігацій

27 лист. 2012

КИЇВ, 27 листопада 2012 – Уряд України за пропозицією Федерації роботодавців України розглядає можливість випуску ПДВ-облігацій. Це дозволить підприємствам отримати документальне підтвердження заборгованості держави перед підприємствами за невідшкодований податок на додану вартість і використовувати його як фінансовий інструмент.

«Ми просимо уряд, щоб він підтримав нашу пропозицію», – сказав Дмитро Фірташ.
Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ, виступаючи на IX з’їзді ФРУ, підняв проблему неповернення ПДВ: «Ми розуміємо, що вимагати повернути всі гроші не можемо. Завалиться бюджет. Тому ми пропонуємо повернутися до практики ПДВ-облігацій. Це не ідеальне рішення. Тоді у бізнесу хоча б з’явитися можливість планувати свою діяльність. І держава буде користуватися грошима підприємств не безкоштовно. Для бізнесу це буде можливість для отримання кредиту під заставу цих паперів », – сказав Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ.

За його словами, це реальне рішення, яке дозволить повернути гроші в економіку, вкласти у виробництво і створити близько ста тисяч нових робочих місць.
За інформацією Федерації роботодавців України, на 1 жовтня 2012 загальна заборгованість держави перед бізнесом з податку на додану вартість склала 40 млрд. грн. Крім того, переплата з податку на прибуток склала 16 млрд. грн.
«Не може бізнес безкоштовно кредитувати державу, в той час як банки видають кредити під 25 відсотків річних і вище», – сказав Дмитро Фірташ, звертаючись до 500 делегатів з’їзду – бізнесменам, провідним діяльність у різних галузях економіки з усіх регіонів України.

Присутній на з’їзді Федерації роботодавців України Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Кабінет Міністрів розглядає можливість випуску ПДВ-облігацій. «Уряд розглядає можливість випуску цінних паперів. Швидше за все, з 1 січня це буде зроблено. Я думаю, що це рішення можливо, і воно влаштує більшість тих, то працює на експорт і має проблеми з обіговими коштами », – сказав Микола Азаров.