..

 

Держава і роботодавці повинні бути рівноправними партнерами у працевлаштуванні інвалідів

13 бер. 2013

Держава і роботодавці повинні бути рівноправними партнерами у працевлаштуванні інвалідів. Таку думку висловила більшість учасників робочої зустрічі «Норматив працевлаштування інвалідів: проблеми та перспективи їх вирішення», що відбулась в Федерації роботодавців України 12 березня 2013 року.

Відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» для підприємств установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік. За невиконання зазначеної норми в законі передбачені значні адміністративно-господарські санкції для роботодавців.

Як показує практика, подібні норми створюють низку проблем не тільки для роботодавця, а й для особи, що могла б працювати на таких робочих місцях. Так для підприємств гірничодобувної галузі виконання нормативу працевлаштування інвалідів особливо актуальне, оскільки більшість робочих місць на підприємствах галузі з небезпечними умовами праці. До того ж специфіка виробництва, значна кількість працюючих, відсутність на території місцезнаходження підприємства достатньої кількості інвалідів, що бажають працювати, не дає можливості виконувати зазначений норматив.

Начальник юридичного відділу Східного ГЗК Марина Дзюба, зазначила, що загальна кількість працюючих на підприємстві  складає 7,3 тис. осіб. “Більшість посад на підприємстві пов’язані з дуже важкими та шкідливими умовами праці. Забезпечити працевлаштування такої кількості інвалідів, а це майже 300 осіб, фактично неможливо. Фонд соціального захисту інвалідів щорічно проводить невиїзні перевірки на нашому підприємстві, складає акти про нарахування штрафних санкцій та подає позови до суду. Суми нарахувань адміністративно-господарських санкцій та пені для підприємства вже досягли 28 мільйонів гривень і щороку зростають”, – наголосила Марина Дзюба.

На сьогоднішній день Федерація роботодавців України пропонує декілька варіантів вирішення даної проблеми. Один з них –  зменшення бази для застосування нормативу. Тобто, слід зменшити встановлений сьогодні норматив з 4% до 1-2%,  або застосовувати його тільки до кількості робочих місць не пов’язаних з виконанням робіт підвищеної небезпеки та з несприятливими умовами праці.

Іншим  шляхом розв’язання проблеми, який пропонують в Федерації роботодавців,  може бути відмова від нормативу та  перехід від механізму наповнення Фонду соціального захисту інвалідів за рахунок штрафних санкцій до його наповнення за рахунок внесків.

Серед інших підходів, що були запропоновані самими учасниками зазначеної робочої зустрічі, є пропозиція надати повноваження по визначенню нормативу місцевим органам влади, виходячи з реальної картини регіону по кількості осіб з обмеженими фізичними можливостями.

За результатами наради, Федерацією роботодавців України передбачається напрацювання проекту законодавчих змін, які будуть запропоновані для широкого обговорення та консультацій з метою пошуку виважених та ефективних підходів до реформування системи сприяння працевлаштуванню інвалідів, зменшення адміністративного та фіскального тиску на роботодавців та забезпечення реальних механізмів реалізації інвалідами права на трудову інтеграцію в суспільство.