..

 

- Я - Інспектор Держпраці з перевіркою до Вас.

18 трав. 2017

Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю передбачає повноваження інспектора, що підтверджуються його службовим посвідченням встановленої Мінсоцполітики форми, що видається Держпраці, яка веде реєстр посвідчень інспекторів праці.

Вже третій день як інспектори можуть прийти з «дружнім візитом» на підприємство, проте на офіційному сайті Держпраці, який працює в тестовому режимі, і досі немає реєстру посвідчень інспекторів праці. Тобто, якщо завтра до прідприємця «прийдуть» - він не зможе перевірити чи це дійсно інспектор праці, чи чолов’яга, який вчасно зметикнув як можна заробити, та зробить цікаву пропозицію на користь своєї кишені, щоб не виписувати штраф. В Україні з'явилося багато охочих “підприємців”, які під маскою іспектрора заробляють на життя. Повідомлення про такий новий бізнес було офіційно розміщено на сайті Державної служби України з питань праці. Не виключаємо, що частина постраджалих суб'єктів господарювання так і не зрозуміла, хто саме їх інспектував.

Інспекція праці повинна бути дорадчим, консультативним органом, а вже потім каральним. Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю потребує подальшого доопрацювання та приведення у відповідність вимогам чинного законодавства. З метою уникнення ризиків для вчинення правопорушень, всі питання необхідно проробити та законодавчо врегулювати”, - прокоментувала Директор департаменту соціально-трудових відносин  Наталя Петраківська.


Довідково:

Прийняттю Постанови передувало прийняття Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6 грудня 2016 року 1774-VIII, яким внесені зміни до ст. 265 КЗпП України та Кодексу України про адміністративні правопорушення. Цим же Законом органам місцевого самоврядування надані повноваження контролювати додержання роботодавцями законодавства про працю, а також штрафувати їх у разі вчинення порушень. Крім того, суттєво збільшено штрафні санкції за порушення трудового законодавства, які можуть бути застосовані як до юридичних осіб (підприємців), так і до посадових осіб таких юридичних осіб.