..

 

Відбулося засідання Міжвідомчої робочої групи Держпраці

13 черв. 2022

В Державній службі України з питань праці 9 червня 2022 року відбулось засідання Міжвідомчої робочої групи з питань розробки узгодження спільних дій щодо зменшення рівня незадекларованої праці, попередження виробничого травматизму та професійних захворювань.

Під час заходу було обговорено основні напрями організації роботи Держпраці  і соціальних партнерів у сфері незадекларованої праці.

З початку бойових дій відбулося значне скорочення кількості працівників, триває постійний процес переміщення громадян в межах країни та закордон. Кількість переміщений осіб перевищує 8 мільйонів людей. Велика кількість роботодавців перестала здійснювати господарську діяльність. Всі ці фактори призводять до зростання рівня неформальної економіки та незадекларованої праці.  

Тому на засіданні Міжвідомчої робочої групи обговорили результати роботи, проведеної з початку року, та прийняли рішення максимально спрямувати спільні зусилля на проведення заходів із запобігання поширенню незадекларованої праці.

Також під час засідання було презентовано інформаційну кампанію Держпраці «Україна працює», що здійснює консультаційну підтримку працівників і роботодавців у важкий період воєнних дій.

Участь у роботі Міжвідомчої робочої групи з питань розробки узгодження спільних дій щодо зменшення рівня незадекларованої праці, попередження виробничого травматизму та професійних захворювань взяли представники Конфедерації роботодавців України.

 

Довідково

Міжвідомча робоча група створена наприкінці 2021 року за ініціативи Держпраці з метою розробки спільних заходів, спрямованих на зниження рівня незадекларованої праці та виробничого травматизму. Першим результатом роботи стала розробка Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці та виробничого травматизму на 2022 рік. Цей план передбачає проведення широкомасштабної інформаційної кампанії, моніторинг стану оформлення трудових відносин та інспекційну кампанію по виявленню неоформлених трудових відносин.



Теги: охорона праці