..

 

Державно-приватне партнерство допоможе в економічному розвитку України

26 трав. 2010

21 травня відбулось засідання «круглого столу» на тему: «Державно-приватне партнерство як поштовх до економічного розвитку країни», організатором якого традиційно виступив парламентський Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва.

У черговий раз Голова Комітету Наталя Королевська висловила своє розчарування з приводу відсутності достатньої правової бази, яка б дозволила повноцінно застосовувати механізм державно-приватного партнерства в Україні. За словами заступника Міністра економіки О. Сухомлина, станом на 01.02.2010 р. концесійна діяльність щодо об’єктів державного або комунального майна, яка є різновидом співпраці приватного та публічного сектору, була започаткована лише в декількох областях України. Проте в 90 відсотках випадків цей механізм використовується неефективно, оскільки наразі є недосконалим.

У черговий раз присутні згадали проект Закону України «Про основні засади взаємодії держави з приватними партнерами», який в разі прийняття Парламентом  має показати потенційним інвесторам фактичну зацікавленість держави в впровадженні та підтримці спільних державно-приватних проектів. Окремо було підкреслено необхідність перегляду та впровадження положень державно-приватного партнерства в галузях бюджетного, земельного, податкового законодавства тощо. Крім того, присутніми було рекомендовано Кабінету Міністрів України розглянути доцільність створення інституційного центру розвитку партнерства в Україні як методологічного та координаційного центру.