..

 

Голова СПО в листі до Президента України: як покращити рівень підготовки кадрів для економіки держави

3 вер. 2010

Голова Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні Олексій Мірошниченко в своєму листі до Президента України Віктора Януковича висловив стурбованість якістю підготовки кадрів для економіки держави. На сучасному етапі розвитку економіка України відчуває гострий дефіцит кваліфікованих робітників у галузях, що формують реальний сектор економіки.
 
Про це також свідчить і погіршення пропорції між випускниками вищих і професійно-технічних навчальних закладів. Найбільшої актуальності набувають питання рівня кваліфікації робітників, їх конкурентоспроможності на ринку праці та мобільності. Професійна підготовка має відповідати зростаючим вимогам сучасних технологій та виробництва, сприяти формуванню в Україні економіки, що базується на знаннях та інноваціях.

Голова СПО також зазначає, що на якість підготовки робітничих кадрів найбільшою мірою впливає відсутність ефективної системи контролю результатів навчання, сучасних професійних стандартів освіти, застаріла нормативна-правова база. У нас низький рівень соціального діалогу в системі освіти та економічної мотивації роботодавців до участі в процесі підготовки кадрів, відсутня Національна рамка кваліфікацій, а також застаріла матеріально-технічна база навчальних закладів та неефективна система управління.

Більш того, впровадження Національної рамки кваліфікацій передбачено Програмою економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Виходячи із зазначеного, йдеться далі у листі, Спільний представницький орган сторони роботодавців на національному рівні разом з Міністерством освіти і науки України підготували проект Концепції Державної цільової програми розвитку професійно-технічної освіти на 2011 – 2015 роки, який було обговорено і підтримано соціальними партнерами та затверджено рішенням Уряду 27 серпня 2010 року.

Враховуючи важливість якомога швидшого прийняття саме Державної цільової програми розвитку професійно-технічної освіти на 2011 – 2015 роки, голова СПО звертається до Президента країни з проханням дати доручення Кабінету Міністрів України щодо її розробки та прийняття в максимально короткі строки. На думку сторони роботодавців, слід надати цій Державній програмі статусу Національного Проекту та взяти її виконання під особистий контроль Президента України, доручити Кабінету Міністрів України передбачити при формуванні пропозицій до проекту Державного бюджету на 2011 р. 50 млн. грн. Їх планується витратити на створення професійних стандартів нового покоління, основаних на компетенціях, та оновлення матеріально-технічної бази системи ПТЗ, йдеться у листі.