..

 

Імплементація Податкового кодексу України буде супроводжуватись веденням реального постійного діалогу з платниками податків

24 груд. 2010

Комітет Верховної Ради Україниз питань податкової та митної політики, розглянувши питання про забезпечення  аналізу практики запровадження та застосування положень Податкового кодексу України та керуючись положеннями статей   13, 14, 17 та 24  ЗУ «Про комітети Верховної Ради України» і дорученням Голови ВР України від 11 грудня 2010 року прийняв рішення, у якому, зокрема, береться на особливий контроль  аналізу практики застосування положень Податкового кодексу України.

Присутній на засіданні представник сторони роботодавців, Президент Спілки податкових консультантів України Леонід Рубаненко поінформував, що для цього Комітетом буде проводитись щомісячний моніторинг практики запровадження та застосування положень Податкового кодексу України. У Комітеті буде вивчатися громадська думка і проводитиметься системний збір та аналіз інформації щодо питань запровадження положень Податкового кодексу, яка поступає до Комітету від платників податків, профільних громадських об’єднань підприємців, центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та засобів масової інформації.

- “У планах Комітету розробка сайту, на якому вестиметься реальний постійний діалог з платниками податків – збиратимуться проблемні питання, даватимуться відповіді на запити платників податків щодо Податкового  кодексу, вестиметься on-line спілкування народних депутатів України – членів Комітету з платниками податків”, – додав Леонід Рубаненко.

На засіданні було прийнято рішення запропонувати у 2011 році Міністерству фінансів України, Державній податковій службі України надавати Комітету щоквартально (до 20 числа останнього місяця  кварталу) інформацію щодо практики запровадження та  застосування положень Податкового кодексу України та проблемних питань, які виникають при застосуванні норм Податкового кодексу та пропозиції з їх вирішення.

Міністерству фінансів України та Державній податковій службі України планується запропонувати до 10 січня 2011 року надати Комітету інформацію з розробки та прийняття нормативно-правових актів, запровадження яких передбачено Податковим кодексом України. У випадку встановлення порушення прав платників податків,  інтересів держави, територіальних громад, що охороняються законом, Комітет буде направляти такі матеріали для відповідного реагування в межах, встановлених законом, державним  органам чи органам місцевого самоврядування, а також вносити відповідні  рекомендації.

За наслідками аналізу практики застосування положень Податкового кодексу України в I півріччі 2011 року Комітетом буде розглянуте питання  щодо необхідності внесення до нього змін в частині уточнення окремих положень, усунення множинності трактувань та удосконалення, особливо у частині, яка впливає на доходи бюджетів усіх рівнів.

На засіданні також було прийняте рішення про забезпечення аналізу практики запровадження та застосування положень Податкового кодексу України.