..

 

Конфедерація ініціювала вирішення проблеми щодо компенсації перевізникам витрат за пільгове перевезення на міжобласних маршрутах

15 черв. 2018

14 червня 2018 р. Виконавчим Віце-президентом Конфедерації роботодавців України Олексієм Мірошниченко було ініційовано включення до порядку денного Урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності питання щодо врегулювання ситуації, яка склалась довкола компенсації виплат перевізникам на міжміських і приміських автобусних маршрутах загального користування, що виходять за межі території області.

Сьогодні на міжобласних маршрутах здійснюють діяльність близько 1,5 тисячі перевізників, які надають послуги десяткам тисяч пасажирів, серед яких значна кількість пільгових категорій людей. Відповідно до чинного законодавства, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані надати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів за регульованими тарифами, компенсацію. Проте законодавство містить прогалину і механізм забезпечення пільгових категорій громадян безкоштовним проїздом не забезпечує відшкодування витрат перевізникам на міжобласних маршрутах, хоча й зберігає обов’язок на надання таких пільг. В силу цього, перевізники стали заручниками такої законодавчої прогалини, та виконують за власний рахунок державні гарантії, при цьому держава не виконує своїх зобов’язань і жодної компенсації за перевезення пільгової категорії громадян за міжобласним сполученням перевізники не отримують, більше того, заборгованість перед перевізниками вже складає мільйони гривень.

За даними лише однієї компанії ТОВ «Гюнсел», яка здійснює виключно перевезення пасажирів на міжобласних маршрутах, у січні-лютому 2018 р. перевезено 2912 пасажирів-пільговиків на загальну суму 736007, 92 грн.

«Зазначена ситуація створила серйозну напругу як серед пасажирів, так і серед перевізників на міжобласних маршрутах та призводить до збитковості підприємств, втрати робочих місць, неможливості оновлювати і підтримувати справний стан рухомого складу, недоотримання податків до бюджету, зниження рівня безпеки та комфорту перевезень. Переконані, що надалі так тривати не може і потрібно негайно вирішити цю проблему. В даній ситуації ми вбачаємо два шляхи по її вирішенню - це або виключити з законодавства міжобласне перевезення як пільгове, або ж передбачити механізм компенсації витрат міжобласним перевізникам за перевезення пільгових категорій громадян», - зазначив Олексій Мірошниченко.

За результатами обговорення, Головою Урядового комітету Степаном Кубівим було дано доручення щодо максимально оперативного розгляду зазначеного питання та вирішення його по суті.




Теги: Олексій Мірошниченко , Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців , Конфедерація роботодавців України