..

 

Бюлетень проєвропейських громадських Платформ - УНП та УС ПГС (10 березня - 10 квітня)

11 квіт. 2019



ДІЯЛЬНІСТЬ ПЛАТФОРМ

Діяльність Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС
Голова УС ПГС взяла участь у засіданні Парламентського комітету асоціації (13-14 березня)
Голова Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС Олена Павленко взяла участь у засіданні Парламентського комітету асоціації, що проходило у Страсбурзі. Вона повідомила про оцінку членами УС ПГС стану реалізації Угоди про асоціацію, плани проведення спільного засідання Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС у Львові та теми доповідей спільного засідання.
Круглий стіл «Як гарантувати продовольчу безпеку» (15 березня)
Українська сторона Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС провела круглий стіл «Як гарантувати продовольчу безпеку України: пошук рішень». На ньому експерти та представники влади обговорили проект доповіді, яка в подальшому була представлена на засіданні ПГС 3-4 квітня у Львові.

Більшість спікерів круглого столу підтримали ідею надання адресної продовольчої допомоги, якщо буде створено належні умови контролю за її отриманням. Координатор Робочої групи 3 «Економічна співпраця, зона вільної торгівлі, транскордонне співробітництво» Української сторони Платформи Тетяна Тимошенко наголосила на міжсекторальному вимірі питання продовольчої безпеки та запропонувала присутнім створити робочу групу для комплексного пошуку шляхів його вирішення.
Відбулись засідання Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та засідання Робочої групи 3 УС ПГС
20 березня відбулось засідання УС ПГС, на якому члени Платформи готували текст спільної декларації, обговорювали підготовку тематичних доповідей та затверджували програму спільного засідання Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС. А днем пізніше над тезами до спільної декларації Платформи працювали учасники РГ3 УС ПГС «Економічна співпраця, ЗВТ, транскордонне співробітництво».
Засідання Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС (3-4 квітня)
У Львові відбулося спільне засідання Української та Європейської сторін Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС. Учасники обговорили прогрес у європейській інтеграції, заслухали доповіді про порушення прав профспілок і працівників та про забезпечення продовольчої безпеки в Україні. Окрім того, члени ПГС затвердили спільну декларацію, у якій містяться вимоги, пропозиції й рекомендації українським та європейським органам влади щодо виконання Угоди про асоціацію. Он-лайн трансляцію засідання можна переглянути за посиланням.
Конференція «Регіональний вимір європейської інтеграції» (5 квітня)
Українська сторона ПГС та проект «Громадська синергія» провели у Львові регіональну конференцію, на якій учасники дізнались про особливості перебігу процесу європейської інтеграції на Львівщині, плани регіонального розвитку областей та місцеві особливості впровадження положень Угоди про асоціацію у сферах екології, енергетики, мас-медіа. Учасники заходу також дізнались про нові можливості для бізнесу, які відкрила європейська інтеграція України.
Діяльність Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства
Зустріч з Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики Катериною Левченко (11 березня)
Учасники зустрічі обговорили, як Українська національна платформа СхП може долучитися до реалізації гендерної політики та забезпечення рівних прав жінок та чоловіків. Експерти Платформи поділилися інформацією про проекти, дотичні до гендерної проблематики, та актуальні гендерні питання, над якими вони наразі працюють. Окрім того, учасники зустрічі домовилися про продовження консультацій та поглиблення співпраці як в адвокаційній, так і аналітичній діяльності з гендерних питань між Апаратом Урядової уповноваженої та робочими групами УНП.
Засідання Керівного комітету УНП (12 березня)
Серед питань, які розглянули члени Керівного комітету: 1) підготовка до Щорічної конференції УНП (травень 2019 р.); 2) Заходи в контексті 10-ї річниці Східного партнерства та Днів Європи; 3) Участь УНП в підготовці моніторингового звіту по виконанню «20 досягнень Східного партнерства до 2020 р.», який готує Форум громадянського суспільства СхП; 4) Підготовка рекомендацій щодо подальшого розвитку Східного партнерства; 5) Оновлення статуту та підготовка комунікаційної стратегії УНП; 6) Заходи робочих груп.
Фокус-групова дискусія щодо розвитку Східного партнерства після 2020 р.
Експерти Української національної платформи ФГС СхП обговорили перспективи розвитку Східного партнерства після 2020 р. Мета фокус-групової дискусії полягала в підготовці пропозицій та рекомендацій до спільного аналітичного документу від шести національних країн, який готує Форум громадянського суспільства Східного партнерства. Серед ключових питань, які обговорювались: наскільки ефективним є діючий формат Cхідного партнерства? Чи варто зберігати його в існуючому вигляді, чи потрібно переглядати, з урахуванням різних амбіцій і очікувань членів ініціативи? Як можна збільшити «дивіденди» України від політики cусідства ЄС (European Neighbourhood Policy)? Планується, що дослідження буде представлене в Брюсселі під час заходів, присвячених відзначенню 10-ї річниці Східного партнерства.
СПІЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПЛАТФОРМ
Євроінтеграційний розвиток Прикарпаття (18 березня)
Представники УНП та УС ПГС, а також проекту «Громадська синергія» взяли участь у публічній дискусії «Євроінтеграційний розвиток Прикарпаття: як досягти синергії влади і громади?», яка відбулася в Івано-Франківську, а також у регіональній конференції «Сила можливостей». Учасники заходів обговорили євроінтеграційні успіхи та виклики у Прикарпатті, а також важливу роль громадськості в євроінтеграції .
«Сила можливостей» в Запоріжжі (8 квітня)
Інформаційна кампанія «Сила можливостей» за участю Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції І.Климпуш-Цинцадзе побувала в гостях у Запоріжжі. У регіональній конференції в Запоріжжі взяли участь експерти УНП та УС ПГС Ірина Сушко і Вячеслав Рой, а також ключовий експерт проекту «Громадська синергія» Зоряна Міщук. Вони розповіли про переваги, які принесла євроінтеграція, а також про діяльність Платформ.

НОВИНИ ПРОЕКТУ «ГРОМАДСЬКА СИНЕРГІЯ»



Теми
вебінару: 1) Навіщо ЄС створив Східне партнерство та як працює ця ініціатива? 2) Як країни Східного партнерство беруть участь в роботі СхП та які можливості ініціатива відкриває для їх громадян? 3) Як співпрацюють між собою країни Східного партнерства, зокрема, у секторах – торгівлі, енергетиці, охороні довкілля тощо? 4) Як громадянське суспільство впливає на прийняття рішень в ЄС та країнах СхП через Форум громадянського суспільства Східного партнерства? 5) Які переваги та можливості пропонує Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства своїм членам та як приєднатись до роботи Платформи?

Спікери вебінару: Національний координатор УНП Геннадій Максак та Секретар УНП Ольга Машталер.

Круглий стіл «Політика і практика громадянства в Україні»

13 березня експерти громадської організації «Європа без бар'єрів» презентували в Укрінформі аналітичний звіт «Політика імміграції: аналіз процедур і законодавчі новели в Україні». Звіт створений за результатами проведеного у 2018 році дослідження, присвяченого комплексному вивченню української міграційної політики у вимірі набуття громадянства та процедури легалізації іноземців в Україні.

А 15 березня експерти з питань міграції ГО «Європа без бар'єрів» Ірина Сушко та Катерина Кульчицька провели прес-конференцію в ІА «Главком» на тему: «Міграційне обличчя України: останні тенденції». Вони розказали про основні міграційні тенденції в Україні за останній рік: статистику в'їзду і виїзду, базові напрямки, головні законодавчі новації. Також серед питань у фокусі були – трудова міграція, реінтеграція трудових мігрантів, проблеми залучення робочої сили з інших країн, українці за кордоном та іноземці в Україні.

Семінар «Європейські інструменти для розвитку малого та середнього бізнесу України» (22-23 березня, Рівне)

Семінар став другим в серії семінарів, які проводяться у рамках проекту «Використання європейських фінансових інструментів для розвитку агропромислового сектору (МСП) України» за підтримкипроекту «Громадська синергія».

У форматі тренінгу учасники зустрічі відпрацьовували алгоритм кроків в отриманні «європейських» грантів та кредитів, вчилися формувати бізнес-ідеї та проектні заявки з врахуванням відповідних вимог грантодавців та опанували вміння презентації власної справи, продукції. Під час семінару була презентованаброшура з інфографікою«Європейські інструменти для розвитку малого та середнього бізнесу».

Тренінг з проведення адвокаційних кампаній (26-27 березня)

Учасники тренінгу, який провели координатор з адвокаційної діяльності проекту «Громадська синергія» Юлія Солоха та журналіст «Європейської правди» Анатолій Марциновський, дізналися про корисні лайфхаки проведення адвокаційних кампаній, роботи зі ЗМІ. Більше порад – за посиланнями тут і тут.

Презентація результатів моніторингу щодо співробітництва України та ЄС у сфері безпеки

29 березня Інститут Євро-Атлантичного співробітництва презентував в Укрінформі аналітичний звіт «Громадський моніторинг співпраці України та Європейського Союзу у сфері безпеки». Звіт спрямований на те, щоб оцінити поточню ситуацію у цій сфері, вплинути на українські органи влади та, як результат, покращити стан справ у безпековому вимірі
Круглий стіл «Синхронізація дій уряду та бізнесу щодо розвитку Індустрії 4.0 в Україні»
14 березня 2019 р. громадська організація «Агенція європейських інновацій», High Tech Office Ukraine та Асоціація підприємств промислової автоматизації України обговорили з представниками урядових структур, науковцями та бізнесом план спільних дій щодо розвитку Індустрії 4.0 в Україні.
Експертна дискусія «Чи наблизила валютна лібералізація Україну до вільного руху коштів із ЄС?» (3 квітня 2019 р.)
Назаході презентували моніторинг стану регулювання руху капіталів та інтеграції з ЄС в галузі фінансових послуг та оцінку його відповідності Угоді про асоціацію. Аналітики ЦЕС детально описали, а спеціалісти PricewaterhouseCoopers із офісів відповідних країн верифікували конкретні практики валютного регулювання Польщі, Угорщині та Чехії. Запрошені експерти, які взяли участь у дискусії, поділилися своїм баченням перспектив та ключових викликів валютної лібералізації в Україні.

ПУБЛІКАЦІЇ ТА СТАТТІ, ЩО ВИХОДИЛИ ЗА ПІДТРИМКИ ПРОЕКТУ «ГРОМАДСЬКА СИНЕРГІЯ»

Європейські інструменти для розвитку малого та середнього бізнесу України

ГО «Сіверський інститут регіональних досліджень»

У брошурі зібрано корисні посилання та інфографіки з алгоритмами, які допоможуть українському МСБ скористатися можливостями від Європейського Союзу. Автори також проаналізували причини, що заважали зробити це раніше.

Політика імміграції: аналіз процедур і законодавчі новели в Україні

ГО «Європа без бар
'єрів»

В аналітичній записці представлено результати оцінки процедур набуття громадянства і оформлення дозвільних документів для іноземців. Однією зі складових дослідження була серія напівструктурованих інтерв'ю з експертами та іноземцями, які мали досвід проходження процедур отримання громадянства або посвідок на проживання в Україні.

EaP Think Bridge: Сможет ли украинский суд избавится от титула лидера общественного недоверия?

Рада зовнішньої політики «Українська призма»

Цей випуск дайджесту включає дві статті: 1) «Чи зможе український суд позбутися титулу лідера суспільної недовіри?» 2) «Загальні тенденції парламентських виборів в Республіці Молдова». Окрім того, випуск містить огляди ключових тенденцій та процесів усіх шести країн Східного партнерства.

Громадський моніторинг співпраці України та Європейського Союзу в безпековій сфері

ГО «Інститут Євро-Атлантичного співробітництва»

Метою цього звіту є аналіз дій, які Україна провадить у рамках співпраці з європейськими партнерами та які б дозволяли відповідати на ключові для неї безпекові виклики. Такий аналіз видається необхідним для системної оцінки політики України в безпековій сфері і подальшого вироблення адекватної безпекової політики. Нарешті, йдеться про поширення інформації щодо стану політики України в сфері безпеки та про опосередкований вплив на українських урядовців для прийняття рішень щодо ефективного реформування безпекової політики в питаннях, де спостерігається невідповідність дій України її зобов'язанням відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та цілей Східного партнерства ЄС.
Довкілля і клімат інформаційно-аналітичний огляд екологічної та кліматичної політики і права ЄС (березень 2019)

Ресурсно-аналітичний центр «Суспільство і довкілля»

Дайджест охоплює ключові рішення ЄС у сфері екологічної політики за березень 2019 року. У рубриці «Кращі екологічні практики» дайджест знайомить читачів з проектом, за результатами якого в Шотландії впроваджено єдиний веб-ресурс екологічної інформації.
Валютна лібералізація в Україні: крок у Європу

ГО «Центр економічної стратегії»

У публікації проаналізовано, як на практиці реалізовано положення Євродиректив про вільний рух капіталу у країнах-членах ЄС – у Польщі, Чехії та Угорщині, а також із чим стикаються підприємці у своїй щоденній діяльності. Автори дослідження також порівняли досвід трьох країн з Україною, адже регулювання в цих країнах сьогодні – це майбутнє України, коли буде впроваджено Угоду про асоціацію. Впровадження відповідних практик має відбутися приблизно до 2020-2021 року.
Інтеграційна динаміка виконання Угоди про асоціацію: висновки та рекомендації

Дмитро Шульга, Міжнародний фонд «Відродження»

Головною суттю поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі (далі – ПВЗВТ) та УА у цілому є одностороннє регуляторне наближення в обмін на економічну інтеграцію. Відповідно до УА, Україна зобов'язується перейняти та практично впровадити acquis – законодавчі норми, правила та технічні стандарти ЄС.
Угода АСАА: інтеграція України до ринку промислових товарів ЄС

Дмитро Луценко, незалежний експерт

Потенційно, ACAA може охопити до п'ятої частини українського експорту до ЄС, передусім продукцію машинобудування, полегшивши торгівлю і піднявши імідж продукції made in Ukraine на глобальних ринках. Наразі, стан виконання Україною свого «домашнього завдання» (гармонізація законодавства, інфраструктури якості та ринкового нагляду з норами ЄС) уже дозволяє укласти ACAA як мінімум у трьох секторах, але ЄС не дає сигналів про близькість цієї перспективи. За відсутності ясності щодо швидкої перспективи укладання АСАА, гармонізовані процедури та вимоги виявляються надто обтяжливими, особливо для імпортерів.
Спрощення митних процедур між Україною і ЄС

Андрій Бутін, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій

У сфері митних процедур в Україні немає цілісної політики, багато в чому через тривалу відсутність Митної служби як окремого органу державної влади. Це приклад того, як інституційне питання, не охоплене Угодою про асоціацію, напряму впливає на динаміку виконання її положень щодо регуляторного наближення, зокрема, ускладнює проходження відповідних законопроектів у парламенті. Як наслідок, Україна досі не виконала своє «домашнє завдання» у цій сфері.
Інтеграція України до єдиного цифрового ринку ринку ЄС

Володимир Ночвай, Лілія Олексюк, Оксана Приходько

Цифровий ринок охоплює положення Угоди про асоціацію щодо електронної торгівлі, телекомунікаційних послуг, ІТ послуг, аудіовізуальних медіа, авторських та суміжних прав, захисту персональних даних. Тут в останні роки Україна зробила низку кроків для нормативно-правового наближення, але прогрес недостатній і не встигає за темпами оновлення законодавства ЄС. Нещодавно уряд підготував проект Стратегії інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС до 2023 року.
Інтеграція України до внутрішнього ринку фінансових послуг ЄС

Віталій Кравчук, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій

У сфері фінансових послуг Угода про асоціацію передбачає перспективу надання Україні режиму внутрішнього ринку ЄС. Державна програма розвитку фінансового сектору до 2020 року передбачає повне виконання «домашнього завдання», і в останні роки відчутним є поступ із впровадженням норм ЄС. Банки та страхові компанії ЄС вже мають суттєву присутність на ринку України і без особливих проблем виходять на український ринок Відповідно до УА, українські банки та страхові компанії теж можуть виходити на ринок ЄС через дочірні компанії та філії, але не роблять цього через економічні причини. Через ці ж причини економічний ефект від відкриття ринку (транскордонних) фінансових послуг ЄС буде обмеженим. Більше того, з огляду на нещодавню докорінну зміну регулювання цього ринку в ЄС, передбачена в УА перспектива внутрішнього ринку взагалі стала дуже непевною.
Взаємне відкриття ринків державних закупівель України і ЄС

Олександра Бетлій, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій

У сфері державних закупівель, Угода про асоціацію передбачає взаємний поступовий (у п'ять етапів) доступ на ринок державних закупівель за умови виконання Україною «домашнього завдання». На практиці, більшість положень УА щодо відкриття ринків державних закупівель уже впроваджено обома сторонами.
Інтеграція України до внутрішнього ринку газу ЄС

DiXi Group

У сфері енергетики, будучи членом Енергетичного співтовариства, Україна імплементує Третій енергетичний пакет ЄС. Це прямо не передбачено Угодою про асоціацію, яка містить зобов'язання лише щодо Другого енергетичного пакету. При цьому в УА не визначено перспективу отримання Україною режиму внутрішнього ринку ЄС у секторах газу та електроенергетики. Українське законодавство вже гармонізоване з acquis: транспозиція основних вимог Третього енергетичного пакету ЄС у сфері газу вже відбулась. Невирішеними поки що лишаються три ключові питання їхнього практичного впровадження: «анбандлінг» Нафтогазу, добове балансування, лібералізація постачання побутовим споживачам.
Військова євроінтеграція: як Україна виконує свої безпекові зобов'язання за угодою з ЄС

Ігор Козій, Леонід Поляков, Костянтин Федоренко

У статті на «Європейській правді» експерти Інституту Євро-Атлантичного співробітництва аналізують, як Україна виконує свої зобов'язання у безпековій сфері за Угодою про асоціацією з ЄС. Йдеться, зокрема, про протистояння організованій злочинності, нелегальній торгівлі зброєю, кіберзагрозам, тероризму, а також про участь в операціях спільної політики ЄС у галузі безпеки та оборони та стабільну участь у бойових підрозділах ЄС, посилення тренувальних ініціатив та спільної зовнішньої та безпекової політики тощо.
Яка промислова політика потрібна Україні для переходу до Індустрії 4.0?

Євген Ангел, Віталій Кравчук, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій

У статті експерти Інституту економічних досліджень та політичних консультацій аналізують стан сучасної промислової політики в Україні, місце «Індустрії 4.0» в промисловій політиці ЄС та перспективи її впровадження в Україні.

НОВИНИ ФОРУМУ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА СХІДНОГО ПАРНЕРСТВА

Засідання Робочої групи 4 «Контакти між людьми» Форуму громадянського суспільства СхП (27-28 березня, Брюссель)
Від Української національної платформи ФГС СхП участь у засіданні Робочої групи 4 взяли делегати Щорічної асамблеї Форуму 2018 р. Ярослав Мінкін (Молодіжна організація «СТАН»), Марія Симонова (GeneratiON), Оксана Полівчак («Наші візії»), Ірина Мінковська («ЕдКемп Україна»).

На порядку денному зустрічі розглядались такі питання: 1) Зміни в контексті внутрішньої реформи ФГС СхП; 2) Участь в Платформах та Панелях Східного партнерства; 3) Регрантингові проекти учасників РГ4; 4) Індекс СхП. Також під час засідання було обрано нових співкоординаторів РГ4.

Засідання Керівного комітету Форуму громадянського суспільства ФГС СхП (4-5 квітня, Брюссель)
Серед питань, які розглядались на засіданні – 1) 10-та річниця Східного партнерства; 2) Регрантинг робочих груп; 3) Пріоритети національних платформ на 2019 рік. Від Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства участь у засіданні взяв Національний координатор Геннадій Максак.


АНОНСИ


Cемінар «Європейські інструменти для розвитку малого та середнього бізнесу України» (11-12 квітня, Чернівці)
Теми семінару: 1) політика Європейського Союзу та законодавство України у сфері малого підприємництва; 2) можливості для отримання грантів та кредитів українськими підприємцями; 3) основні вимоги європейських організацій для надання підтримки; 4) причини невикористання МСП європейських фінансових інструментів та міфи, які цьому сприяють; 5) можливості для отримання інформації, навчання та започаткування бізнесу. Семінар проводять експерти Сіверського інституту регіональних досліджень за підтримки проекту «Громадська синергія».

Круглий стіл «Україна на шляху до Індустрії 4.0: що варто, а що не варто робити?» (19 квітня)
Під час круглого столу обговорюватимуть такі питання:
  • Роль запровадження Індустрії 4.0 для зростання української промисловості;
  • Ефективність та доцільність заходів державної допомоги суб'єктам господарювання;
  • Дотримання міжнародних зобов'язань при підтримці виробників
Реєстрація на захід обов'язкова: https://forms.gle/dEMTjcaZ7gigioja6.
Круглий стіл проводить Інститут економічних досліджень та політичних консультацій в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія»

Тренінг зі стратегічної екологічної оцінки для органів місцевого самоврядування та громадськості (23 квітня, Одеса)
Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) проведе тренінг, присвячений запровадженню в Україні інституту стратегічної екологічної оцінки. До участі у тренінгу запрошуються представники органів місцевого самоврядування та громадськості, які бажають розібратися у деталях нового механізму та навчитися правильно його використовувати на користь собі, громаді та довкіллю. Під час заходу учасники дізнаються про те, коли вимагається проведення процедури СЕО, її етапи, а також роль громадськості у цьому процесі.

Для участі в заході обов'язковою є реєстрація до 10 квітня 2019 року та її підтвердження від ЕПЛ.

КОНКУРСИ, КОНФЕРЕНЦІЇ

Міжнародна науково-практична конференція «10-річчя Східного партнерства: здобутки, виклики, перспективи»
До участі у конференції, яка відбудеться 7 червня в Києві, запрошуються представники усіх академічних дисциплін та усі, хто цікавиться проблематикою Східного партнерства і загалом євроінтеграційною тематикою. Основна мета конференції – проаналізувати особливості функціонування Східного партнерства упродовж останніх десяти років, осмислити досягнення та невдачі цієї ініціативи, а також обговорити потенційні сценарії його подальшого розвитку з урахуванням актуальних трендів міжнародної політики. Реєстрація до 3 травня 2019 р.

Європейський літній табір для школярів (Грузія, 16-30 серпня)
Молодь країн ЄС та з шести країн Східного партнерства (14-18 років) до 30 квітня можуть подавати заявки на участь у Європейському літньому таборі для школярів, який відбудеться влітку у Грузії. У таборі візьмуть участь близько 100 молодих людей. Інтерактивна та освітня програма табору має на меті посилити європейські цінності та співпрацю, розуміння та толерантність в мультикультурному середовищі серед молоді країн регіону Східного партнерства.

Кроскультурнапрограма Східного партнерства і Росії (“CCP Eastern Partnerships and Russia”)
В рамках програми молоді фахівці та громадські активісти віком між 23 та 45 років з країн Східного партнерства можуть отримати стипендію на двомісячне перебування в Німеччині. Дедлайн 14 квітня.

Тематика діяльності:

  • Права людини, міграція та біженці
  • Політична освіта та участь молоді
  • Суспільство знань, міжкультурний діалог, посередництво та та розв'язання конфліктів,
  • Медіа і культура.

Бюлетень підготовлений за підтримки проекту «Громадська синергія», що фінансується Європейським Союзом, співфінансується та виконується Міжнародним фондом «Відродження».



Теги: УС ПГС