..

 

Стан стипендіального забезпечення учнів закладів професійної освіти обговорили на засіданні Координаційної ради

18 черв. 2021

17 червня ц.р. відбулося засідання Координаційної ради з питань захисту соціальних прав. Участь в засіданні взяв Виконавчий Віцепрезидент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

Під час засідання членами Координаційної ради було обговорено наступні питання: про забезпечення реалізації права громадян України, які навчаються у територіально відокремлених структурних підрозділах, на вільний вибір закладу вищої освіти, про додержання прав здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти на отримання освіти незалежно від місця проживання, а також стан стипендіального забезпечення учнів (слухачів) закладів професійної (професійно-технічної) освіти та стан додержання соціальних прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (пенсійне, санаторно-курортне, медичне забезпечення).

Роботодавці України занепокоєні ситуацією, що складається зі вступом випускників шкіл до закладів професійної освіти. «За офіційними даними, кількість вступників до закладів професійної (професійно-технічної) освіти, починаючи з 2000 року, зменшилась з 307 тис. осіб до 100 тис. у 2020 році. Така ситуація з вступом до системи професійної (професійно-технічної) освіти і підготовкою кваліфікованих робітничих кадрів є загрозливою для економіки та національної безпеки країни. Серед причин такої ситуації поряд з низькою престижністю професійної освіти у суспільстві не менш важливим факторам такого різкого зменшення кількості учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти є і розмір стипендії, про що свідчать різного роду опитування як серед учнів, так і їх батьків», - зазначив Олексій Мірошниченко, виступаючи під час обговорення питання про стан стипендіального забезпечення учнів (слухачів) закладів професійної (професійно-технічної) освіти, що розглядалося з ініціативи Конфедерації роботодавців України під час засідання Координаційної ради.

Після обговорення зазначеного питання були враховані пропозиції Конфедерації роботодавців звернутися до Кабінету Міністрів України з ініціативою внесення змін до Постанов Кабінету Міністрів України «Про розміри стипендій у державних та комунальних закладах освіти, наукових установах» від 28 грудня 2016 р. № 1047 та «Деякі питання виплати стипендій у державних та комунальних навчальних закладах, наукових установах» від 8 листопада 2017 р. №918, з метою усунення дискримінаційних підходів у визначенні стипендій учням та студентам закладів різних систем освіти, підвищення рівня академічної стипендії учням закладів професійної (професійно-технічної) освіти, розширення можливостей органів місцевої влади встановлювати підвищені академічні стипендії для учнів, що вступають на пріоритетні для регіонів професії, а також звернутися до Верховної Ради України щодо необхідність підвищення розміру академічних стипендій учням закладів професійної (професійно-технічної) освіти під час розгляду у Верховній Раді України проєкту Державного бюджету України на 2022 рік.

Довідково:

Наказом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини 01 серпня 2018 р. було утворено Координаційну раду з питань захисту соціальних прав. Метою Координаційної ради є сприяння Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини у здійсненні парламентського контролю за додержанням прав і свобод людини і громадянина на соціальний захист, працю, охорону здоров’я, освіту і культуру, розробки законодавчих пропозицій, надання консультаційної та експертної допомоги з питань поліпшення стану захисту соціальних прав і свобод людини та громадянина.

 



Теги: Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців , Конфедерація роботодавців України , Олексій Мірошниченко , професійно-технічна освіта