..

 

МОП аналізує ринкові системи України

24 черв. 2022

23 червня 2022 р. було презентовано новий проєкт Міжнародної організації праці в Україні «Підхід до гідної праці в Україні на основі ринкових систем». За словами Національного координатора МОП в Україні Сергія Савчука, даний проєкт фінансується спільно Міжнародною організацією праці та Шведською агенцією міжнародного розвитку (SIDA) і має на меті амбітні плани по комплексному аналізу декількох секторів економіки України, які мають бути драйверами зростання та секторами, сприятливими для зайнятості представників вразливих груп населення України.

Стів Хартрік, технічний спеціаліст Департаменту розвитку ринкових систем (Женева) коротко представив основні методичні засади аналізу секторів економіки України, які, зокрема, будуть аналізуватися відносно критеріїв інноваційності, здатності створювати робочі місця для представників вразливих груп тощо. В результаті проведених зустрічей та інших активностей, попередньо проєкт свою увагу планує зосередити на таких секторах як: IT, сільське господарство (тваринництво, виробництво молочної продукції та садівництво), дошкільна освіта, виробництво продуктів харчування і напоїв, онлайн комерція та будівництво.

Радник Конфедерації роботодавців України Родіон Колишко за результатами презентації висловив повну підтримку Проєкту і висловив подяку МОП та SIDA за системну і надзвичайно важливу підтримку Україні в цей час. Разом з цим перелік секторів та методичні засади їх аналізу викликають певні запитання, оскільки не в повній мірі зрозумілі кількісні та якісні параметри проведеного аналізу. «З перелічених колегами галузей важливі всі», зазначив Родіон Колишко, - «втім важливим аспектом пріоритетності є кваліфікаційна, вікова та гендерна складові зайнятих у визначених секторах. Якщо ми будемо розглядати ці галузі з точки зору зайнятості, зокрема беручи до уваги залучення до цих секторів представників вразливих груп, які є пріоритетом для Проєкту (зокрема, жінок та молоді) то виникають певні сумніви, що за час реалізації Проєкту вони виявяться настільки привабливими для представників вразливих категорій, щоб стати драйверами інноваційного економічного зростання».

Учасники засідання домовились надати додаткові матеріали для команди Проєкту з метою уточнення отриманих попередніх результатів аналізу.




Теги: Конфедерація роботодавців України , радник конфедерації , Родіон Колишко , зайнятість